Tourette-szindróma miatt kiabált a férfi

Kidobták a bingó-teremből, mert káromkodott, pedig csak beteg

Kiabált, csapkodott és káromkodott egy férfi, miközben javában zajlott a bingó-játék egy angliai teremben, végül az őrökkel kidobatták őt. Pedig nem akart ő rosszat, "csak" beteg.

2014.08.29 19:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Louis Bunn rettenetesen szeret bingózni, most mégis le kell mondani a kedvenc játékáról, legalábbis az otthonához közeli bingó-teremben, onnan ugyanis kirúgták őt. A 23 éves, kelet-sussexi férfit nemrég azért vezették ki a biztonsági őrök, mert a játék közben elkezdett csapkodni, miközben kiabált és megállás nélkül káromkodott, és hiába kérték, hogy hagyja abba, ő erre "nem volt hajlandó". Csakhogy valójában a fiatalember egyáltalán nem akart káromkodni és megzavarni a játékot, sőt, ő lett volna a legboldogabb, ha eleget tudott volna tenni a felszólításnak és abbahagyja az illetlen viselkedést.

Bunn ugyanis egy mostanában egyre gyakrabban emlegetett betegségben, Tourette-szindrómában szenved, ami akaratlan izomrángásokat okoz, és ami még rosszabb, a lehető legváratlanabb időpontokban és helyeken tör rá a kontrollálhatatlan káromkodás. A bingójáték közben pedig állapota még rosszabbodott is, amikor a személyzet egyik tagja odament, és mivel a szóbeli kérésre nem hagyta abba a rendbontást, az alkalmazott felvette a stílusát és ő is elkezdett kiabálni. "Mondtam neki, hogy nem tehetek róla, de kirúgott" - panaszolta a férfi.

Az incidens hatására megduplázta a gyógyszeradagját, de nem ért egyet azzal, hogy ki legyen tiltva a játékteremből, amelynek tulajdonosa, Peter Brown egyébként tisztában van az állapotával. Ezúttal azonban a főnök azt mondta, hogy hiába szokott általában kedvesen viselkedni, ha múlt vasárnap agresszíven támadt egy idős hölgyre és le is köpte. "Megmondtam neki, hogy szívesen látjuk bármikor, ha játszani szeretne, de azt nem tudjuk elfogadni, ha agresszív a többi vendégünkkel szemben. Most agresszív volt velem, a női alkalmazottaimmal. Sosem hallottam még így beszélni azelőtt" - jegyezte meg Brown.

A Tourette-szindróma ismétlődő, akaratlan mozgásokból (motoros tic, pl. csapkodás, ugrálás) és hangjelenségekből (vokális tic, kiabálás, morgás, esetleg káromkodás) álló idegrendszeri betegség. Kialakulásának oka egyelőre még az orvosok számára sem egyértelmű, de az biztos, hogy gyermekkorban, vagy legkésőbb a felnőttkor előtt, 21 éves kor előtt jelenik meg, és öröklődő rendellenesség. A férfiak közt 3-4-szer gyakoribb, mint a nőknél.

A beteg tisztában van vele, hogy épp mit tesz, mégsem képes leküzdeni a késztetést az oda nem illő mozgásokra vagy hanghatásokra. Pozitívum, hogy a felnőtt kort elérve a betegek nagyrészének állapota enyhül, csak kis százaléknál maradnak meg az extrém tünetek. Kezelése legtöbbször gyógyszerrel történik, és a szakemberek fontosnak tartják kiemelni, hogy a gyerekeknél a büntetés nem szünteti meg a rendellenességet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.