Tulajdonjog Indiában

DNS-vizsgálat döntötte el: kit illet a tehén

A parasztasszony azzal vádolta szomszédasszonyát, hogy ellopta a legelőn hagyott tehenét és borját.

2014.08.28 19:15MTI

DNS-vizsgálattal vetettek véget egy lopottnak mondott tehénnel kapcsolatos kétéves jogi huzavonának Indiában.

Indiai lapok szerint valószínűleg ez az első eset, hogy genetikai vizsgálattal döntöttek egy szarvasmarha tulajdonjogáról.

Egy pathanapurami (Kerala szövetségi állambeli) parasztasszony azzal vádolta szomszédasszonyát, hogy ellopta a legelőn hagyott tehenét és borját, a lopással gyanúsított nő azonban tagadta a vádat. Az ügy bíróság elé került, amely azonban nem tudott dönteni, mert két egymással ellentétes állítás feszült egymásnak.

Nemrég azonban kiderült, hogy a lopottnak mondott tehén anyja még életben van a vádaskodó asszony portáján, ezért egy kollami bíróság elrendelte a genetikai vizsgálatot, amely nem mutatott ki rokonságot a két jószág között.

Bár a genetikai vizsgálatra felkért Radzsív Gandhi Biotechológiai Központ évente mintegy 50 DNS-vizsgálatot végez állatokon - főként elhullott példányok fajának megállapítására -, most azonban egy fajon belüli két egyeden kellett összehasonlító elemzést végeznie, amire még nem volt példa.

Szarvasmarhák genetikai ujjlenyomatát nehezebb azonosítani, mint az emberekért, mert e téren még hiányzanak a szükséges kutatások - közölte George Thomas, az intézet vezető kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.