Mínusz egy centért cserélt gazdát a monstrum

Még a hadsereg fizetett azért, hogy valaki "megvegye" a repülőgép-hordozót

Mindössze egy centbe került egy leselejtezett repülőgép-hordozó, amelytől az amerikai hadsereg akart szabadulni, de annyira, hogy még ezt az összeget se a vevő fizette, hanem ők a vevőnek.

2014.08.27 13:29MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/cooldesign

Egyetlen centért - 2,4 forintért - cserélt gazdát egy repülőgép-hordozó az Egyesült Államokban, ám még ez az összeg sem az eladót gazdagította, hanem a vevőt: az amerikai haditengerészet fizette ki azért, hogy megszabaduljon a kiselejtezett vasmonstrumtól. A Saratoga nevű hajó 1956 és 1994 között volt szolgálatban, azaz már húsz esztendeje kivonták a hadrendből. Idővel annyira púp lett a haditengerészet hátán, hogy ingyen is túladtak volna rajta - most pedig még fizettek is érte, hogy valaki elvigye.

A vevő, az ESCO Marine nevű texasi vállalat a 2,4 forintnyi dollárcent fejében elvontatja és szétvágja a roncsot. A haszna a visszanyert fém, amelyet újra hasznosíthat. A vontatás maga igencsak hosszadalmas, mivel a monstrumot az Egyesült Államok északkeleti csücskéből - Rhode Islandről - kell a déli Texas partjaihoz juttatni.

A vontató hajó óránként 10 kilométeres sebességgel vonszolja magával a hatalmas anyahajót és várhatóan szeptember első hetének végén érkezik meg vele Texas partjaihoz. A Saratoga augusztus 22-én indult utolsó útjára, a partról egész tömeg búcsúztatta, köztük egykor rajta szolgáló katonák, immár veteránok csapata. "Egy ilyen hajót nem lenne szabad szétdarabolni. Szomorú, hogy nem lehetett belőle múzeum" - hangoztatta egy veterán, aki még cikket is írt egy lapnak a hajóról.

A USS Saratoga (CV-60) 38 éves szolgálati ideje alatt 22 küldetést teljesített. Megjárta Vietnam partjait a hetvenes évek elején, részt vett a Sivatagi Vihar hadműveletben Kuvaitnál 1991-ben, hogy aztán a balkáni háborúból vonuljon "nyugdíjba" 1994-ben. A hordozó fedélzete sokféle repülőnek adott otthont, ráadásul egészen mostanáig vándorsólymok lakóhelye volt: ebből a madárfajból befészkelte magát a hajóra egy pár, és fiókái is lettek.

A hajó elvontatását így azután némileg késleltették a rajta lévő utolsó "repülők". A haditengerészet tanácsot kért a vadvédelmi hatóságtól, amely megnyugtatón közölte, hogy augusztus derekáig a fiókák biztosan megtanulnak rendesen szárnyalni és kirepülnek az anyahajófészekből - adta hírül a CNN.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.