Az Ice Bucket veszélyei

Íme a bizonyíték, miért ne csináljunk jegesvödör-kihívást lóháton

Akkora népszerűséget ért el az Ice Bucket Challenge, hogy lassan már nem elég, ha valaki simán leönti magát a jeges vízzel és adakozik az ALS-es betegek javára: mindenki nagyot akar durrantani.

2014.08.27 09:36ma.hu
Fotó: YouTube

Az első napokban még szinte bárkiből internetes szenzáció lehetett, aki elég bátor volt ahhoz, hogy nyakon öntse magát egy vödör jeges vízzel, miközben nemcsak felhívta a figyelmet az ALS-ben szenvedő betegekre és a gyógyításukért küzdő alapítványokra, hanem adományával segítette is a működést és a kutatásokat. Aztán ahogy szaporodtak a jegesvödrös videók, úgy kellett egyre nagyobbat durrantani ahhoz, hogy valakire ne csak a barátai, de a média is felfigyeljen.

Persze van, mikor valaki nem egészen úgy kerül a figyelem középpontjába, ahogy eredetileg tervezte. Az alábbi hölgy is vélhetően arra számított, elég lesz, hogy ő lóháton ülve borítja a fejére a jéghideg vizet - hogy tényleg elég lett-e volna, ez már sosem derül ki, ám egy pillanattal a kihívás teljesítése után olyasmi történt, ami egyenesen repítette a nőt a világhírnév felé. A ló ugyanis a lovasnál jóval kevésbé volt felkészülve arra, hogy a hátára egy nagy adag víz zúdul, ráadásul nem túl kellemes hőmérséklettel, ezért aztán hirtelen megugrott.

Na erre meg a nő nem volt felkészülve. Máskülönben biztosan nem ülte volna meg a lovat szőrén, minden felszerelés - köztük pl. kantár - nélkül, és főképp nem mezítláb, egy szál fürdőruhában. De mivel nem számított a ló riadalmára, nem sok esélye volt fent maradni, le is huppant néhány méterrel odébb, miközben még azzal is el volt foglalva, hogy megpróbálja visszarángatni a fürdőruháját a mellére, amit a nagy erővel zúduló víz levitt.

Hogy mennyire törte össze magát, arról nem szól a megosztóoldalra feltöltött videó, de reméljük, nem túlságosan, különben nem tették volna közzé azt. Egy biztos: ne próbálják ezt a változatot utánacsinálni, ha esetleg megkapnák a kihívást, maradjanak inkább a hagyományos megoldás mellett, két lábbal a földön állva, és vagy az udvaron, aminek nem árt, ha elázik, vagy a fürdőkádban hajtsák végre a műveletet!

Az Ice Bucket Challenge nevű játékban egy vödör jéghideg vizet - vagy valódi jégdarabokat - kell a kihívottaknak a fejünkre borítani, és nyilvánosan kijelölni valakit, akinek továbbpasszolják a labdát. Aki nem fogadja el a kihívást, annak minimum 100 dollárnak megfelelő összeget kell utalnia az ALS alapítvány javára - persze az adakozás nem tilos akkor sem, ha valaki vállalja a jeges vödröt, sőt, valójában ez lenne az igazi cél, hogy a jegesvízzel csak az adakozás fontosságára hívnánk fel a figyelmet, de azt anélkül is megtennénk.

Az ALS betegség során az akaratlagosan mozgatható izmok irányításáért felelős idegsejtek fokozatosan elsorvadnak, így a beteg eleinte csak néhány hétköznapi mozdulatot képtelen elvégezni, majd állapota romlásával előbb teljesen lebénul, végül a légzőizmai is megbénulnak és ez okozza a halálát - átlagosan 3-5 évvel az első tünetek megjelenése után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.