Agyonütötte a kandalló párkánya a gyereket

Gyilkolt a "csináld magad" kandalló: kétéves kislány az áldozat

Manapság, amikor egyre népszerűbb a "csináld magad" mozgalom, és bármihez két perc alatt tippeket kaphatunk az internetről, a szakértők arra figyelmeztetnek: van, amikor szó szerint az életünkbe kerülhet a házi barkácsolás.

2014.08.26 17:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/adamr (Képünk illusztráció!)

Reneszánszát éli a "csináld magad" mozgalom, az internetről már szinte bármihez néhány kattintással használati utasítást szerezhetünk, hogyan lehet mindent gyorsan, olcsón, és főképp szakember nélkül megoldani. Az esetek jelentős részében ez ártalmatlan szórakozás, hisz ki ne szeretne ötletes dekorációt a lakásába, esetleg saját készítésű ajándékdobozt ajándékba, ám vannak dolgok, amiket mégis jobb, ha szakemberre bízunk. Erre figyelmeztetik a brit nyomozók a szülőket, miután a vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy egy kétéves kislány egy ilyen "DIY" készítésű kandalló miatt lelte halálát.

A tragédia július 6-án történt Norwich városában, ahol szülei súlyos fejsérülésekkel találták meg Trinity Liliana Cowardot, körülötte pedig a kandalló párkányának összetört darabjai heverek. Bár a gyermeket azonnal kórházba vitték, már nem sokat tudtak tenni érte, röviddel a beszállítása után belehalt a sérülésekbe. A helyszíni vizsgálat alapján kiderült, hogy az apa a kandallót csupán ragasztóval rögzítette a falhoz, ami nem bírta el a nehéz, kőből és márványból álló borítást.

Dean King, a Norfolk megyei tanács kereskedelmi felelőse szerint évente egy gyerek veszti életét hasonló okból az Egyesült Királyságban. "Az efféle esetek mindegyikében a kandallót körülvevő kő a fő ok, amelyet ragasztóval rögzítettek a falhoz" - mondta, és felhívta a figyelmet, hogy még a "csináld magad" projektekhez is szükség van a legalapvetőbb ismeretekre, hogy biztonságosan lehessen a kandallót felállítani.

A másfél hónappal ezelőtti tragédia okozóját, a kandallót a nyomozók szerint a család körülbelül két évvel ezelőtt vette meg 100 és 200 font közötti áron az eBayen, és nem kaptak hozzá megfelelő szerelési útmutatót. Az apa ipari erősségű ragasztót vásárolt és az apósa segítségével együtt rakták fel a falra, sőt, a nyomozóknak azt is elmondta, hogy a biztonság kedvéért a ragasztó utasításán szereplő mennyiségnél jóval többet használt, de a jelek szerint ez is kevés volt ahhoz, hogy a lánya biztonságban legyen. "Ez nem Coward úr kritizálása, ő csak szerette volna a házát barátságosabbá tenni, és nem volt tisztában azokkal a veszélyekkel, amelyek rá leselkedtek" - tette hozzá a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.