Elindult a Ki Mit Tube?

Együtt keresi a tehetségeket Puzsér Róbert és Fluor Tomi

Ilyen még nem volt - kezdte Hajós András, noha saját bevallása szerint ezt a legbénább beköszönésnek tartja. De ezúttal nem tudott ő se jobbat, mert ilyen tehetségkutató még tényleg nem volt!

2014.08.19 12:29ma.hu

Kevesen mertek volna fogadást kötni arra, hogy valaha ugyanazért a célért fog küzdeni Puzsér Róbert és Fluor Tomi, ám ez mégis elérkezett, sőt, kilenc másik híresség is felsorakozott, hogy egy teljesen új stílusú tehetségkutatóban zsűrizzék a versenyzőket és kiválasszák a YouTube legnagyobb tehetségét. Ám nemcsak ezért mondta az augusztus 18-án elrajtolt verseny nyitóeseményén Hajós András, hogy ilyen még soha nem volt.

Készen állnak a zsűritagok (Fotó: Redlemon)

A megmérettetés valóban példa nélküli, ezúttal ugyanis a szervezők - a legnagyobb videómegosztó az egyik hazai mobilszolgáltatóval és egy online hírportállal karöltve - úgy döntöttek, kihasználják a XXI. század informatikai lehetőségeit és meglovagolják napjaink trendjeit. Mint kiderült, a statisztikák szerint napjainkban minden egyes percben 100 órányi videóanyagot töltenek fel a megosztóra, és bár Puzsér Róbert szerint ebből nagyjából 99,5 óra teljesen értéktelen, a 11 tagú zsűri egyetértett abban, hogy a maradék fél órányi anyagban kincsekre lehet bukkanni.

Abban is egy véleményen voltak, hogy ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni az internet nyújtotta lehetőségeket, sőt, megfordult az eddigi gyakorlat: már nem a tévében vagy kisebb élő versenyeken felfedezett tehetségeket kezdik népszerűsíteni az interneten is, hanem fordítva: a világhálón bukkannak fel az új sztárok, és később kapják fel a tévécsatornák őket. Épp ezért a Ki Mit Tube? elnevezésű versenyen bárki elindulhat, augusztus 18-tól bárki feltöltheti a nevezési videóját a www.kimittube.hu oldalon keresztül, amit aztán a zsűritagok nemcsak megnéznek, de videókommentben értékelnek is.

A zsűri tagjai

Puzsér Róbert (kritikus), Szirmai Gergő (Magyarország egyik legismertebb YouTube sztárja), Kovács Patrícia (színésznő), Sárközi Gyula (koreográfus), Saiid (rapper), Fluor Tomi (rapper), Péterfy Bori (énekesnő-színésznő), Mondik Noémi (képzőművész), Puskás Peti (énekes), valamint Ács Dani és Tamás Bence Gáspár (újságírók)

A nyeremények

Seat Ibiza + egymillió forint, valamint további 1 millió forint értékű médiatámogatás
Philips okostelevízió
Látogatás a Google londoni központjába, a YouTube Space oktatóközpontba
Az első öt helyezett mobilinternet-előfizetést kap

Megkötés alig-alig van, bármilyen műfajban lehet nevezni, amiben valaki úgy érzi, kitűnik a szürke tömegből, csupán arra kell ügyelnie, hogy a videója ne lépje túl az 5 perces hosszt, etikai szempontból megfeleljen a YouTube és a Google szabályzatának - nem lehet például trágár vagy bárkire nézve sértő -, és ami a legfontosabb: az alkotónak fel kell tűnnie a filmen. "Nem filmkészítőket keresünk" - hangsúlyozták a már izgatott zsűritagok.

Az értékelés is rendhagyó lesz, hisz a zsűri azon kívül, hogy elmondja a kritikáját, csak egy egészen kis mértékben kap szerepet a döntési folyamatban. A feltöltött videók közül a legjobb 15-öt ugyanis a felhasználók fogják kiválasztani azzal, hogy megnézik és lájkolják a bemutatkozásokat, ezzel az indulók egyúttal arról is számot adnak, hogy mennyire képesek menedzselni saját magukat, mennyire képesek mozgósítani az internetes közösségeket.

Négy héttel a verseny indulása után a zsűritagok megnézik, mely 15 videó kapta a legtöbb lájkot, itt lépnek a képbe ők, és szakmai szempontok mérlegelésével kiválasztják azt az ötöt, amelyiket továbbengednek a fináléba. Erre szeptember 21-én fog sor kerülni, amikor egy látványos, online közvetítéssel zajló show keretén belül ismét a nézők kezébe kerül az irányítás, és a kattintásokkal dönthetik el, ki legyen az első Ki Mit Tube győztese.

Aki tehát úgy érzi, hogy van benne valami plusz, amit érdemes másoknak is megmutatni, és véleménye szerint ehhez kellően nagy tömeget is mozgósítani tud a közösségi oldalakon, annak nincs más hátra, mint fogni egy okostelefont vagy egy videót, és felvennie magát, amint énekel, zenél, kézen állva a lábával zsonglőrködik, vagy akármi érdekeset csinál, aztán ezt feltölteni és arra biztatni minden ismerőst és ismeretlent, hogy lájkolják.

Megéri, mert a nyeremények igen csábítóak, és ki tudja, kiből lesz a következő Fluor Tomi - nem véletlenül őt emeljük ki, hisz saját bevallása szerint ő épp a YouTube-nak köszönheti, hogy ismertté vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.