Mark Zuckerberg feladta a leckét!

Nyakon önti-e magát jeges vízzel Bill Gates?

Ártalmatlan, mégis kemény kihívás elé állította a Facebook mindenható atyja Bill Gates-et, a tét pedig nem kevesebb, mint egy vaskos adomány egy idegrendszeri betegséggel foglalkozó alapítványnak.

2014.08.14 17:29ma.hu

Szinte minden nap újabb őrült "kihívások" bukkannak fel a világhálón, némelyikük kifejezetten életveszélyes, mégis fiatalok tucatjai veszik fel a kesztyűt és mutatják meg, hogy mennyire bátrak. Most azonban néhány híresség úgy gondolta, jó ügyért is lehet játszani egy hasonlót, és elindították az "Ice bucket challenge"-et, azaz a jegesvödör kihívást. Maga a próbatétel semmi veszéllyel nem jár, viszont igen látványos - na jó, legfeljebb egy kis megfázást szedhet össze a bátorságpróba alanya, ha nem öltözik át elég gyorsan száraz ruhába.

A kihívás lényege, hogy aki elfogadja azt, annak egy vödör jéghideg vizet kell a fejére borítania, természetesen ezt videóval is dokumentálnia, és persze nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a labdát továbbpasszolja. Ezúttal Mark Zuckerberg, a Facebook szülőatyja volt soron, aki nem mást nevezett meg a próbatétel előtt, mint Bill Gates-et. Ha a Microsoft vezetője elfogadja a kihívást, akkor neki is nyakon kell öntenie magát, ha viszont nemet mond, akkor egy nagyobb adományt köteles befizetni az ASL Alapítvány számlájára.

Fotó: YouTube

Az alapítvány az amiotrófiás laterálszklerózis nevű idegrendszeri betegség kutatásával és az ebben szenvedők támogatásával foglalkozik. Ez a betegség elpusztítja az agy azon sejtjeit, amelyek az akaratlagosan mozgatható izmokért felelősek, ezáltal a beteg előbb a mozgáskészségét veszíti el, majd a légzőizmai irányíthatatlanná válásával meghal.

Az adakozásra természetesen akkor is lehetőség van, ha valaki teljesíti a "feladatot", és erre kéri Zuckerberg nemcsak Gates-et, de két további számítástechnikai szakembert, Sheryl Sandberget és Reed Hastingset is. "Srácok, a kihívás 24 óráig érvényes, különben adományoznotok kell az ASL Alapítványnak - vagy mindkettőt meg kell tennetek" - írta Zuckerberg a közösségi oldalon a saját profilja alatt. A jegesvödrös próbatételre nem más jelölte Zuckerberget, mint New Jersey kormányzója, Chris Christie.

A hírességek közül eddig már leöntötte magát Justin Timberlake, Ian Poulter és Greg Norman golfbajnokok és Andy Murray teniszcsillag is. A jelölést megkapta az amerikai elnök, Barack Obama is, ám ő inkább az adakozást választotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.