Felmentették az apát a gyilkosság vádja alól

Úgy megrázta az öthetes fiát, hogy belehalt - 12 évvel később

Először 12 hónap börtönre ítélték súlyos testi sértés miatt, de 12 évvel később gyilkosságra változtatták a vádat és új tárgyalást kezdtek. Most felmentették az apát.

2014.08.02 13:03ma.hu

Örömkönnyekben tört ki a 36 éves Allan Young, amikor a bíróság felmentette a szándékos gyilkosság vádja alól, pontot téve ezzel egy csaknem három éve húzódó ügy végére. A skóciai Stevenstonban élő férfit amiatt állították bíróság elé, mert olyan brutálisan megrázta a fiát, amikor ő még csak öthetes volt, hogy egy évtizeddel később annak a szövődményei okozták a halálát. Ha a férfit bűnösnek mondják ki, akkor valószínűleg minden idők leghosszabban elhúzódó gyilkosságaként vonult volna be az eset a jogi szakkönyvekbe.

Young korábban 12 hónap börtönbüntetést töltött le, amikor bevallotta, hogy ő okozta a kis Michael Winn sérüléseit. A 20 éves, épp munka nélkül lévő férfi 1998. április 16-án vigyázott a babára abban az észak-nyugat-londoni lakásban, ahol élettársával, Erica Francisszel élt. Amikor a mindössze 17 éves lány később felébredt, az tűnt fel neki, hogy Michael teljesen mozdulatlanul feküdt, szemei pedig csak bambán meredtek előre, de nem "összpontosított". Eleinte a nő azt hitte, hogy a baba elkapta tőle az influenzát, de másnap még mindig betegnek látszott.

Az ügyész szavai szerint "Erica látta, hogy a kiságyban fekvő Michael ébren van, de élettelen. Amikor felvette őt a karjaiba, csak mozdulatlanul feküdt." Az anya ezért úgy döntött, hogy felhívja a védőnőt, Young ekkor ismerte be, hogy "lehet, hogy sérülést okozott Michaelnek", és meg is rázta őt, amikor nem volt hajlandó abbahagyni a sírást. Nem sokkal később a londoni Royal Free kórházba érkező sápadt és semmire sem reagáló babáról megállapították, hogy vérzés történt az agyában, majd a vizsgálatok végén "megrázott csecsemő szindrómát" diagnosztizáltak.

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

A kórházból a kisfiú nevelőszülőkhöz került, mert addigra mindkét szülőt letartóztatták, Youngot pedig súlyos testi sértés okozásával vádolták meg. A gyermekről megállapították, hogy kb. 65 százalék esélye van, hogy megéli a 11. születésnapját. Ekkor ítélték 12 hónap börtönre az apát, amit ő le is töltött.

Csakhogy 2011. január 11-én a kisfiú örökbefogadó anyja, Karen Heppleston-Winn észrevette, hogy Michael légzése megállt, és bár az orvosok mindent elkövettek, hogy életét megmentsék, alig két héttel később, január 23-án meghalt - 12 éves korában. A boncolás során megállapították, hogy a halál oka "légzési elégtelenség okozta tüdőgyulladás" volt, amihez a gerincferdülése is hozzájárult, amit Michael csecsemőkorában szenvedett. Az örökbefogadó anyja elmondása szerint a halálakor egy hathetes csecsemő szintjén volt a gyermek - derült ki a bírósági meghallgatáskor.

Bár 12 év telt el a bántalmazás és a haláleset között, a korábban elítélt vérszerinti apát újra bíróság elé állították, a bántalmazás vádját halált okozó testi sértésre módosítva. A brit törvények 1996-ig csak abban az esetben adtak lehetőséget arra, hogy gyilkossággal lehessen vádolni egy bántalmazót, ha a sérülések és a haláleset között legfeljebb egy év és egy nap különbség telt el. Két évvel a bántalmazás előtt azonban eltörölték a törvényből ezt a kitételt, így amennyiben egy halálesetnél bebizonyosodott, hogy köze volt a korábbi sérülésekhez, akár évekkel később is perbe lehet fogni bárkit.

Így történt ez Young esetében is, ezért 2011-ben Skóciában újra letartóztatták őt és elindult az eljárás ellene. Az esküdtszék a hosszas tárgyalássorozat végeztével 24 órán és 40 percen keresztül mérlegelte a bizonyítékokat, majd végül meghozták a döntésüket, amely alapján a bíróság kimondta: az apa nem bűnös.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.