Édes illat lepte be a Kopaszi-gátat

Sirított és pirított: Tatár Csilla már felkészülten várja a kürtőskalács fesztivált

Ínycsiklandóan édes illat lepte be a napokban a Kopaszi-gát végét, ahol Tatár Csilla műsorvezető és néhány gasztroblogger máris ráhangolódott a közelgő II. Kürtőskalács Fesztiválra.

Tatár Csilla már készül a II. Kürtőskalács Fesztiválra képgaléria

2014.07.29 15:29ma.hu

Noha csak tavaly rendezték meg első alkalommal, rögtön nagy népszerűséget ért el a Kürtőskalács Fesztivál, az Erdélyből származó finomság hódolóinak tehát bizonyára jó hír, hogy idén is közeleg már az a nap, sőt, nem is egy, hanem mindjárt három, amikor az édes kelt tésztából készült csemegéknek hódolhatunk mindenféle színben és ízben. Persze a nagy kedvenc továbbra is valószínűleg a natúr cukros, illetve a fahéjas és a diós változat marad, de azok is bőséggel találnak majd a fogukra valót, akik inkább az ínyenc változatokat kedvelik.

A rendezvény házigazdája idén Tatár Csilla műsorvezető lesz, aki már jó előre hozzálátott, hogy mire elérkezik október 10-e, már profi kürtőskalács-készítőként állhasson a látogatók elé. Bevallotta, hogy sokkal bonyolultabbnak vélte a kürtőskalács-sütés folyamatát, mint amilyen valójában, és a minap megtartott felkészítés végére már ő is rutinosan sirította - azaz gyúrta hosszú kukaccá - a tésztát, majd tekerte a sütőfára, amiben András Tünde, a fesztivál egyik ötletgazdája volt a segítségére.

Fotó: Just Creative (A galériához KATT a képre!)

Bevallom, ritkán szoktam tésztaféléket készíteni, mert a kelesztés sosem akart úgy sikerülni, ahogy kellene. De most a szakszerű segítségnek hála ezt is megtanultam, legközelebb már biztosan menni fog otthon is” – vallotta be Csilla, aki így, hogy egy profitól leshette el a technikát, rövid idő alatt gyakorlott sütővé vált.

Azt is megtudtuk, hogy ez a csemege ugyan sokféle módon elkészíthető, de két változat biztosan nem kerülhet az asztalra: András Tünde elárulta, hogy soha nem lenne hajlandó sós verzióban megsütni a kalácsot, és a diétázóknak sem kedvez a recept, a kürtőskalács jellegzetességét ugyanis a sütés közben karamellizálódó cukorréteg adja, de a mostanában közkedvelt nyírfacukor alkalmatlan erre: az nem pirul, ellenben tűzijátékot szór és másodpercek alatt lepereg a tésztáról.

Ezen kívül azonban szinte csak a fantázia szab határt a különböző variációknak, amelyek közül Csilla a fahéjasra és a kakaósra esküszik, de nagy sikere volt a tavaly bevezetett "csokicseppes" és "kürtős-csapágy" változatoknak is. Annak pedig külön örült a rendezvény háziasszonya, hogy nemcsak a rendezvényeken juthat hozzá a finom csemegéhez, hanem a kisméretű mobil sütőszerkezetnek hála már otthon is bárki elkészítheti a fesztiválokon megismert édességet. Ez utóbbit a nagyközönség is megismerheti, sőt, a bátrabbak ki is próbálhatják, ha ellátogatnak október 10-12. között a Vajdahunyad vár előtti térre, a II. Kürtőskalács Fesztiválra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.