Státusszimbólum a fogyasztása

Rekorder medvemancscsempészek kerültek lakat alá

Medvemancscsempészeket ért utol az igazságszolgáltatás Kínában, a kedvelt csemegéből még nyers állapotban rekordmennyiségben - 213 darabot - próbáltak áthozni tavaly az orosz-kínai határon, de rajtavesztettek.

2014.07.25 05:30MTI
Csak a talpa kellett (fotó: freedigitalphotos.net/feelart)

A négy férfit a belső-mongóliai Mancsouli határváros vámosai buktatták le egy véletlennek köszönhetően. Miután a rutinvizsgálat során semmi gyanúsat nem észleltek, az egyik egyenruhás véletlenül belebotlott a mikrobusz kerekébe, mire a sofőr halálra sápadt. A vámosok a dolog végére jártak és a gumiabroncsok felvágása után előkerült a Kínában keresett, drága ínyencség alapanyagának tömege.

A medvemancsok darabonként 200 grammtól egy kilogrammig terjedő súlyúak voltak. A nyomozás megállapította, hogy a talált mancsok legalább 63 medvétől származnak. Az elfogott áru értékét a feketepiacon 2,8 millió jüanra, vagyis több mint 100 millió forintra becsülték.

A két kínai csempész 7, illetve 6 év börtönt kapott, míg két orosz társukra a belső-mongóliai bíróság 5-5 év szabadságvesztést szabott ki. A kínaiakat fejenként 300 ezer jüan (12 millió forint) bírsággal is sújtották. A hatályos kínai törvények szerint akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehetett volna a büntetésük.

Kínában a medvék védett állatnak minősülnek. Mivel azonban a kereslet nagy egyes testrészeikre, s az orvvadászatot szigorúan büntetik, virágzik a csempészet. A beszerzési forrás elsősorban Oroszország, amelynek erdeiben még viszonylag nagy számban találhatók barna medvék. Ott ráadásul 400 jüan (14-15 ezer forint) a medvemancs kilója, míg Kínában ennek a hússzorosáért is találni rá vevőt.

A kínai piacra kerülő helyi medvemancs leginkább a medvéket epéjük miatt tartó farmok elhullott állataitól származik.

A hagyományos kínai gondolkodás és az ezáltal meghatározott szokások szerint a vadállatok egyes testrészei jelentős tápértékkel rendelkeznek. Fogyasztásuk ugyanakkor státuszszimbólum is, leginkább vállalatvezetők, tehetős és rangos állami hivatalnokok asztalára kerül belőlük. A mancsokat dísztárgyak készítéséhez, gyógyászati célokra is felhasználják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.