Képtelen felegyenesedni az öt testvér

Csecsemőkoruk óta négykézláb közlekednek, másképp eldőlnének

Bizarr genetikai rendellenességgel küzd egy török család öt tagja: képtelenek felegyenesedni, mert azonnal elveszítik az egyensúlyukat, emiatt kizárólag négykézláb közlekednek.

2014.07.24 09:29ma.hu

A török Ulas családra először 2005-ben figyelt fel a nemzetközi sajtó, amikor a BBC bemutatott egy róluk szóló dokumentumfilmet. A 19 tagú családból öt testvér - két férfi és három nő - azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kisgyerek koruk óta képtelenek felegyenesedni, emiatt mindenhová négykézláb mennek, és egészen a közelmúltig mindenki úgy emlegette őket, mint az evolúció visszafordulásának élő példái. Eddig ugyanis senki nem kutatta, mi lehet az oka annak, hogy ők kényelmesebbnek érzik a négy végtaggal történő közlekedést, és valóban úgy tűnt, mintha az egyedfejlődés egy korábbi szakaszán rekedtek volna meg.

Csakhogy néhány amerikai tudóst nem hagyott nyugodni a kérdés, ezért elkezdték vizsgálni a családtagokról szóló videókat, amelyek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy nem evolúciós problémáról van szó, hanem egy ritka genetikai betegségről - ez magyarázza azt is, hogy miért közlekednek többen is négykézláb a családban -, ami miatt rendkívül rossz az egyensúlyérzékük és a stabilitásuk.

Fotó: YouTube

"Elhatároztam, hogy utánajárok a dolgoknak, mert téves állításokat tettek közzé a quadrupedalizmus természetéről és okairól újra és újra, anélkül, hogy ténylegesen elemezték volna a járás biomechanikai szempontjait, ráadásul olyan kutatók beszéltek erről, akik nem szakértők a főemlősök mozgásszervi működését illetően" - mondta a Texasi Egyetem vezető kutatója, Liza Shapiro.

A testvérek tehát nem azért nem egyenesednek fel, mert testfelépítésük miatt lennének alkalmatlanok rá, hanem mert ha felállnak, azonnal elveszítenék az egyensúlyukat. A két férfi és három nő mindig is négykézláb járt, utóbbiak elmondták, hogy szabadidejüket szívesen töltik kézimunkával, de egyik fivérük jobban szereti a kalandokat, ami miatt időnként elutazik egy közeli faluba, hogy találkozzon az ottani emberekkel - számolt be a Metro című brit napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.