Tanulmányt írnak az orvosok a fura esetről

232 fogat húztak ki egy fiú szájából, a többit még hagyják nőni

Nem, nem elírás, jól látják: valóban 232 fogat és fogképződményt húztak ki egy indiai kamasz szájából. Hogy mitől alakultak ki az arcát is eltorzító fogak, egyelőre senki sem sejti.

2014.07.23 14:29MTI
Ashik Gavai

Hétórás műtéttel több mint 232 fogát és fogszerű képződményét húzták ki egy indiai tizenévesnek egy mumbai kórházban. "Sokkal több is volt ott, de a kisebbeket nehéz volt észrevenni és kihúzni is, mivel még növésben voltak" - mondta a 17 éves fiú egyik sebésze, Vandana Toravade az Asian Age napilapnak. A fiú szájüregének jobb felében elhelyezkedő fogképződmények közül voltak mustármagnyi, de üveggolyónyi méretűek is.

A kórház fogászati osztályának vezetője elmondta: a darabkák egy őrlőfogból alakultak ki, és valószínű, hogy már a fiú gyermekkorában keletkeztek. "Összesen 232-t számoltunk meg, de több mint 350 lehet a fogképződmények teljes száma" - közölte Szunanda Dirvare osztályvezető, aki szintén tagja volt az operációt végző csapatnak.

A tizedik osztályos Ashik Gavai július 10-én ment a kórházba, heves fájdalmai voltak, fél arca hatalmasra duzzadt. Az orvosokat megdöbbentette, hogy már másfél éve élt így. "Első pillantásra látszott, hogy alsó állkapcsa felét elborították a fogak" - mondta Toravade. A betegséget fejlődési rendellenességnek írta le az orvos, az orvostudomány történetében az egyik legritkább esetnek ítélte. "További vizsgálatoknak vetjük alá, tanulmányt írunk róla. A legtöbb fog, amit orvosok egyszerre kihúztak egy páciensnél, az 25 vagy 32 volt, úgyhogy világrekordról beszélhetünk" - hangsúlyozta Toravade.

A hétfőn végzett műtét után a fiú egészséges, de fogai növekedését folyamatosan ellenőrizni kell. "Az extrém foghúzás az arcvonásait is megváltoztatta. Annyira megváltozott, hogy még az édesanyja is alig ismerte föl" - mesélte a kezelőorvos.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.