Pert nyert a nő a dohánygyártó cég ellen

Milliárdokat nyert a láncdohányos férfi özvegye

Hosszú vita végére került pont a floridai bíróságon, ahol kimondták, hogy az egyik dohánygyártó cég a felelős egy láncdohányos tüdőrákjáért és korai haláláért.

2014.07.21 13:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A néhai láncdohányos özvegye 1996 óta küzd Amerika második legnagyobb cigarettagyártó cége ellen, célja az volt, hogy elismerjék, férje tüdőrákjáért és korai haláláért ők a felelősek, és némi kártérítéssel enyhítsék a gyászát. A hosszú ideje húzódó vizsgálatok és viták után most 23 milliárd dollár ütötte a markát, a bíróság neki adott igazat az RJ Reynolds ellenében. A felperes, Cynthia Robinson szerint a cég szándékosan titkolta el a dohányzás egészségügyi veszélyeit, ezért halt meg a férje.

Michael Johnson átlagosan napi 1-3 csomag cigarettát szívott el 20 éven keresztül, és 36 évesen érte a halál. A csaknem két évtizede húzódó ügy végére egy négy hétig tartó tárgyalótermi szakasz, majd egy 11 órás esküdtszéki tanácskozás tett pontot, amelyben az özvegynek adtak igazat. A megítélt kártérítés mellett további 23,6 milliárd dollár büntetést is kiróttak a dohánygyárra - számolt be a Metro című brit lap.

A Reynolds alelnöke és helyettes jogtanácsosa, J. Jeffery Raborn "durván túlzónak és az állami és alkotmányos joggal ellentétesnek" nevezte a döntést, hozzátéve, hogy az messze túlmutat az ésszerűség és méltányosság határain, nem beszélve a bemutatott bizonyítékokról, amelyeknek teljes mértékben ellentmond az ítélet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.