20 orvos vesz részt az egyedülálló műtétben

54 évet várt az új arcára, miután egy farkas összemarcangolta

Csak 11 éves volt, amikor egy farkas megtámadta és leharapta a száját és az arca alsó felét. Most új reményt kapott a 65 éves, azóta is torz arccal élő férfi.

2014.07.21 12:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/arztsamui

Élete legnagyobb kihívásának tekinti a helyreállító műtétet az a plasztikai sebész, aki hamarosan megoperálja egy 11 éves korában farkastámadás áldozatává lett férfi arcát. A kínai Wu Xiuyou 54 évet várt erre az örömhírre, arca hiányzó részeit - beleértve nemcsak a bőrt, hanem az arcizmokat is - most a tervek szerint a combjából fogják kimetszeni és átoperálni. "A beteg szája teljesen hiányzik, a pofák pedig torzultak" - mondta el Dr. Chen Fei vezető sebész.

A férfi fogai ijesztően merednek kifelé a szájából, illetve annak helyéről, emiatt az elmúlt bő fél évszázadban nemcsak enni volt képtelen - csak folyékony táplálékot tudott magához venni -, de nem járt iskolába, nem ment emberek közé, értelemszerűen nem nősült meg, és még soha nem volt munkája sem. A 15 éve pályán lévő plasztikai sebész számos kollégájával konzultált, és elmondta, hogy a műtétben nagyjából 20 orvos fog részt venni, ők a plasztikai és normál sebészet 10 különböző területéről érkeznek.

"A combjából vesszük ki a két izomdarabot, amit az arcára ültetünk át és kiigazítjuk. Ez rengeteg ideg és ér összevarrását jelenti" - magyarázta Dr. Chen. A beteg teljes arcrekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget: a műtét után körülbelül hat hónappal kerülhet sor a fogai rekonstrukciójára.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.