"Keserédes a felmentés"

3 millió dollárt kapott az ellopott 15 évért

Több mint 15 évet töltött börtönben a brooklyni férfi egy olyan gyilkosságért, amiről végül kiderült, hogy valóban nem ő követte el. Kártérítést kapott az államtól, de mégsem elégedett - okkal.

2014.07.11 15:29ma.hu

Jabbar Collinst 1994-ben tartóztatták le, majd hosszas tárgyalássorozat után ítélték börtönre, ő azonban még a rácsok mögött is kitartóan küzdött az igazáért és ragaszkodott ahhoz, hogy nem ő követte el azt a gyilkosságot, amivel megvádolták. Több mint 15 év telt el, mire sikerült elérnie, hogy ügyét újra kivizsgálják, így derült ki, hogy az eredeti ügyész, Michael Vecchione rávette a tanúkat, hogy hamis vallomást tegyenek a fekete férfi ellen, miközben fontos bizonyítékokat tartott vissza a tárgyaláson a védelem elől. Az ügyet tavaly decemberben vizsgálták felül, ekkor derültek ki az eljárási hibák, onnan pedig már egyenes út vezetett Collins ártatlanságának bebizonyításához.

A férfi most 3 millió dollár kártérítésre szerzett jogot New York államtól, amire ügyvédje azt mondta: ez rengeteg pénz, de csak töredéke annak, amire Collins jogosult lenne 15 ártatlanul eltöltött évért egy maximális szigorral őrzött állami börtönben. A férfi szintén keserűen tekint a kárpótlásra, ami ugyan lehetőséget ad neki az újrakezdésre, de van, amit már nem pótolhat be.

Fotó: freedigitalphotos.net/sakhorn38

"A gyerekek nélkülem nőttek fel. Az imádott nagymamám nélkülem halt meg. A fiatalkori álmaim szertefoszlottak az életről, és mire középkorú lettem, az életem hátralévő részében csak börtönt láttam." A leginkább mégis az fáj neki, hogy édesanyja ezt már nem érhette meg: tavaly júliusban meghalt. "Szeretném, ha itt lenne, mert tudta, hogy egyszer eljön ez a nap. Csak azt akartam, amit minden fiú akar: hogy az anyja lássa őt, amint békében éli a napjait. 16 éve mindig ott volt mellettem" - mondta.

Az álmaiban pedig valószínűleg még sokáig fogja őt kínozni az ártatlanul elszenvedett börtönbüntetés: "amikor a börtönben voltam, azt álmodtam, hogy otthon vagyok, és mégis a börtönben ébredtem. Néha még most is rémálmok kínoznak, olyankor felébredek és azt hiszem, még mindig a börtönben vagyok - még mindig küzdök ezzel."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.