Tiltakozik a nővédő szervezet

Abortuszturizmust hirdet a kamu utazási iroda

Abortuszturizmus veheti kezdetét a spanyol nők között, ha a parlament elfogadja a tervezett abortusztörvényt - a lehetséges következményekre meghökkentő hirdetéssel hívja fel a figyelmet egy lobbicsoport.

2014.07.04 07:29ma.hu

Hamis utazási hirdetést adott fel egy női lobbicsoport Spanyolországban, ezzel kívántak rámutatni arra, mi lehet a következménye, ha elfogadják és hatályba lép a most még csak tervezett abortusztörvény. Az Abortion Travel nevű iroda a szlogenjében egyértelművé teszi, hogy csak kitalált cégről van szó, mert így hirdetik magukat: "az utazási iroda, amelynek soha nem kellene léteznie". Ugyanakkor a CELEM nevű csoport úgy véli, könnyen elindulhat egy ilyen folyamat, akár legálisan, akár illegálisan működne az "iroda".

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A spanyol törvényhozásban azt tervezik, hogy betiltanák az abortuszt, csak azokban az esetekben tennének kivételt és engedélyeznék a művi terhességmegszakítást, amikor a nő nemi erőszak áldozata lett, illetve ha a terhesség kihordása komolyan veszélyeztetné az anya egészségét. Az álhirdetés szerint az Abortusz Utazási Iroda úgy működne, mint egy klinika, amelyben az utasok "megszabadulhatnának" a terhességüktől, és Európa legjobb helyeire utazhatnának attól függően, hogy hol milyen magas a törvényes beavatkozások engedélyezett száma.

A jelenleg még legálisan működő spanyol abortuszklinikák statisztikája szerint több mint 30 ezer nőnek kellene külföldre utaznia, ha a törvény életbe lép, erre a spanyol nőknek a Franco-korszak óta nem volt szükségük. "Meg akartuk mutatni a múlthoz kapcsolódva, hogy mi történhet a jövőben" - mondta a hirdetéssel kapcsolatban María Fernández, a CELEM szóvivője, aki attól tart, hogy valódi üzletág virágozhat fel az országban.

A törvény ellen, amelyről várhatóan a hónap végén szavaz a spanyol kormány, már csaknem 50 ezren fejezték ki tiltakozásukat az aláírásukkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.