Tuanvu ünnepe

Sárkányhajó-ünnep Kínában

A holdnaptár szerinti ötödik hónap ötödik napja az idén hétfőre esik, ami azt jelenti, hogy Kínában háromnapos munkaszünettel ünneplik százmilliók a Tuanvu ünnepét, a sárkányhajó-fesztivált.

2014.06.02 02:30MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

A népi ünnepet 1949, az új Kína kikiáltása után feudális hagyományai miatt jó ideig nem sorolták az állami ünnepek közé, elsőként 2008-ban kapott ismét hivatalos rangot, munkaszüneti napot.

A Tuanvu a hagyomány szerint a kegyvesztett ókori főhivatalnokra, Csü Jüan költőre való emlékezés, aki bánatában, 278-ban a Miluo folyóba vetette magát.

A legenda szerint ott, ahol Csu a vízbe fúlt, a tisztelői rizscsomagokat dobtak a folyóba, hogy megóvják a halaktól a költő testét. A fesztivált nem csak sárkányhajó versenyek jellemzik, de elmaradhatatlan szokás ilyenkor a bambuszlevélbe bugyolált, piramis alakúra formázott, tölteléket rejtő ragadós rizs (cungce) fogyasztása is.

E kis csomagoknak ilyenkor nagy a keletje, ezért is ajándékozzák egymást velük az emberek. Nem véletlen tehát, hogy a kínai kormányzati hivatalnokokat a napokban ismét arra intették, tartózkodjanak a közpénzekből történő ajándékvásárlástól.

A kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága külön online platformot hozott létre azért, hogy a lakosság az interneten jelenthesse fel a sárkányhajó-ünnepen gyanúsan költekező hivatalnokokat, tisztségviselőket.

A cungcét nagy számban közpénzből beszerzőknek az idén büntetésre kell számítaniuk, és nevük az online szégyenfalra is felkerül - adta hírül a bizottsági közlemény. A dokumentum egyúttal biztosított mindenkit, hogy a takarékosság és a visszafogott életmód melletti kampányt a párt évente és minden fontosnak tetsző alkalommal meg fogja újítani.

Ez vonatkozik az ünnepi bankettek, díszvacsorák rendezésére, utazásokra, ajándékozásokra, a hivatali autók használatára és más, a köztisztviselői, apparátusi magatartással összeegyeztethetetlennek tartott "kihágásra".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.