70 évesen is aktív

70 évesen is vele van az erő: Isten éltesse George Lucast!

70. születésnapját ünnepli május 14-én a még mindig aktív George Lucas Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője.

2014.05.14 11:29MTI

A kaliforniai Modesto városkában papírt és irodaszereket árusító boltot vezető idősebb George Lucas azt szerette volna, ha fia a családi üzletet viszi tovább. Az ifjabb Lucas azonban nem sokat tanult, inkább a képregényeket falta és autóversenyzői álmokat szőtt (ennek nyomai az 1973-as Amerikai graffiti című filmjében is felfedezhetők). Érettségije előtt nem sokkal súlyos autóbalesetet szenvedett, s a kórházban rádöbbent: valamit kezdenie kell az életével.

Szülei ámulatára belevetette magát a tanulásba, fel is vették a modestói főiskolára, ahol pszichológiát és antropológiát hallgatott, legfőképp a mítoszok és mesék foglalkoztatták, szakdolgozatát mesemorfológiából írta. Ezután a Dél-kaliforniai Egyetemen filmkészítést tanult, s már első munkája, a THX 1138 című rövidfilm elnyerte a Nemzeti Diák Filmfesztivál fődíját s a Warner Brothers ösztöndíját.

Ennek révén ismerkedett meg és barátkozott össze Francis Ford Coppolával, akivel 1969-ben független stúdiót alapítottak. Itt forgatta le a THX 1138 visszhang nélkül maradt játékfilm-változatát, s az anyagi nehézségek miatt a két barát útjai egy időre szétváltak. Coppola elkészítette A keresztapát, Lucas pedig 1973-ban a félig-meddig önéletrajzi ihletésű Amerikai graffitit. A film a közönség és a kritika körében is sikernek bizonyult, Oscarra jelölték, s annyi pénzt is hozott, hogy Lucas saját céget alapíthatott Lucasfilm néven.

Fotó: Wikipedia

Ötletekben nem szűkölködött, de a Csillagok háborújának filmtervét a nagy stúdiók elutasították, mondván, ilyen sületlenségre a kutya sem kíváncsi. Végül a 20th Century Fox mégis beszállt, s egy tunéziai sivatagban megkezdődött a sokszor napi 18 órás forgatás. Lucas az ifjú tehetségek (Mark Hamill, Carrie Fischer, Harrison Ford) mellett a brit Sir Alec Guinnesst is megnyerte az 1977. május 25-én bemutatott film számára.

A "réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban" játszódó űrmese soha nem látott sikert aratott, három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt. Lucas a pénzt ismét befektette, kibővítette cégét s egy trükkstúdiót és egy utómunkálatokkal foglalkozó vállalkozást is létrehozott. 1979-ben elkészítette az Amerikai graffiti második részét, de mivel ez nem aratott sikert, visszatért a Csillagok háborújához.

Következett 1980-ban a Birodalom visszavág, majd 1983-ban A jedi visszatér, ezekben írói és produceri minőségben vett részt. A közönség változatlanul imádta a Skywalker-testvérek, Darth Vader és társaik kalandjait, a busás bevétel lehetővé tette Lucas számára, hogy régi álmát megvalósítva Kaliforniában felépítse saját kis birodalmát, a Skywalker Ranch-ot.

Magánélete azonban kevésbé jól alakult, első felesége, egyben filmjeinek vágója megelégelte a csillagközi lények társaságát, s benyújtotta a válókeresetet, de abba beleegyezett, hogy három adoptált gyermekük Lucas birtokán nevelkedhessen.

Lucas rendezőként visszavonult, ám annál több energiát és pénzt fektetett a produceri munkába, támogatta többek között a neves japán rendező, Kuroszava Árnyéklovas című filmjét. Jó barátságba került Steven Spielberggel is, akinek felvetette: készítsen filmet az általa kitalált kalandor-régész Indiana Jonesról. Spielberg Lucas anyagi segítségével el is készítette az Az elveszett frigyláda fosztogatóit, a főszerepre a Csillagok háborújából jól ismert Harrison Fordot kérték fel.

A kasszasiker ezúttal sem maradt el, így Indy 1984-ben, 1989-ben és 2008-ban is visszatért a filmvászonra. A kilencvenes években három új Csillagok-háborúja film elkészítése mellett döntött, amelyeknek az eredeti trilógia előzményeit mesélik el. A Baljós árnyak (1999), A klónok háborúja (2002) és A Sith-ek bosszúja (2005) egyaránt nagy kasszasiker volt, bár vegyesebb kritikákat kaptak, mint az első három film.

Lucas 2012-ben négymilliárd dollárért eladta produkciós cégét a Disney Stúdiónak, a vételárból egymilliárd dollárt jótékony célokra, elsősorban oktatási programokra adományozott. A nyughatatlan fantáziájú Lucas nemrégiben úgy döntött, hogy belevág a Csillagok háborúja harmadik trilógiájába is. A 35 évvel a Jedi visszatér után játszódó hetedik rész a tervek szerint 2015-ben kerül a mozikba, a filmben a régi hősök mellett három új is felbukkan.

Lucas animációs és tévéfilmeket is támogatott, s alapítványt is létrehozott, amely az ifjú filmeseknek biztosít lehetőséget. 1991-ben megkapta az életmű-Oscarral egyenértékű, producereknek adományozható Irving G. Thalberg-emlékdíjat. Mostanában múzeum építését tervezgeti San Franciscóban, a célra 300 millió dollárt ajánlott fel, s a jótékonysággal sem hagyott fel: 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott a Chicagói Egyetemnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.