Karneválhangulat volt a belvárosban!

Geszti Péterék felforgatták a belvárost + FOTÓK

Több száz fős vidám tömeg - köztük sztárok, mozgássérült és egészséges fiatalok - pezsdítették fel a budapesti járókelők életét csütörtök délelőtt, hogy zenés, táncos felvonulásukkal a művészet összekovácsoló erejét hirdessék.

II. Anamesa Fesztivál képgaléria

2014.04.24 15:40ma.hu

A hangulat és az energia mindenkit magával ragadott a II. Anamesa Fesztivál felvonulásán. Geszti Péter tapsolt, táncolt, egy pillanatra még dobolni is beállt a fiatalok közé a belváros forgatagában. Több mint 400 diák és művész – mozgássérültek, Down-kóros és egészséges társaik – vették nyakukba az utcákat, hogy a jó hangulatú rendezvénnyel hirdessék: a művészet kapukat nyit az emberek között.

A francia, görög, tunéziai és magyar fiatalok mellett hírességek is zászlajukra tűzték az elfogadást és a toleranciát. A Class FM műsorvezetői – Vágó Piros és Kiss Orsi –, a Jóban Rosszban sorozat színészei – Legerszki Krisztina, Seres Dániel –, továbbá Nagy Adri, Cserpes Laura és L.L. Junior énekesek, valamint Dolhai Attila is örömmel csatlakoztak a színes forgataghoz.

Mosolyka és Geszti Péter (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)

"Nem tudtam megállni, hogy ne táncoljak és énekeljek együtt a fiatalokkal. Szerencsére nem is kellett visszafogni magam, hiszen épp ez volt a lényeg: hogy jól érezzük magunkat, nevessünk, az élet szépségét hirdessük. Lenyűgözött a sokszínűség, és az az öröm, szabadság, energia, ami a menetből áradt. Csodás érzés volt mindennek a részese lenni" - mesélte Dolhai Attila.

Cserpes Laurát személyes élmények is motiválták, hogy részt vegyen a felvonuláson. "Édesanyám egyik legrégebbi barátnőjének a lánya kerekes székes, de soha nem a betegsége okán gondoltunk rá, teljes életet él. A fogyatékkal élők története mindig is közel állt hozzám, de ilyen nagyszerű hangulatra nem számítottam" - mondta az énekesnő a hömpölygő tömegben.

A II. Anamesa Találkozó főszervezője a Budapesti Francia Iskola. A fővédnökök, Geszti Péter és Hozleiter Fanny (Mosolyka) a tolerancia ünnepén a menet elejére állva együtt buliztak az egészséges és fogyatékkal élő fiatalokkal. "Sajnos Magyarországon jelenleg inkább a világtól való elfordulás, a verseny és a kíváncsiság hiánya jellemzi a közgondolkodást. Ezért is jó, hogy sor kerül egy ilyen rendezvényre" - mondta el Geszti Péter, míg Mosolyka arról beszélt, hogy a fiatalok képesek leginkább arra, hogy környezetük, akár a szüleik gondolkodásmódját is megváltoztassák.

"A felvonuláson megint tapasztaltam, hogy a fiatalok sokkal hamarabb oldódnak fel a társaságomban és fogadnak el" - tette hozzá Mosolyka.

A különleges rendezvénynek három napon át Budapest ad otthont, a fő attrakció a belvárosi felvonulás, amely a zenés és táncos produkciókon keresztül megmutatta a nemzetközi rendezvény fő üzenetét: nem számítanak az országhatárok, a kulturális különbségek, sem pedig a bőrszín vagy az életkörülmények, mert a művészet és az alkotás öröme összeköti az egészségeseket és fogyatékkal élő embertársaikat. A II. Anamesa Találkozó pénteken a MOM Kulturális Központban színházi előadásokkal búcsúzik Budapesttől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.