Mit tegyünk, ha betoppan a "mama"?

Segítség, a család már a spájzban...! - avagy élet az anyával, 30-on túl

Harmincas gyermekük életébe hirtelen belecsöppennek a szülők és mindent felforgatnak - ezt a kínos élethelyzetet dolgozza fel egy új sikersorozat, A Miller család. De vajon mi történik a való életben?

2014.04.23 12:34ma.hu

A Miller családban a 30-as híradós elválik a feleségétől, mert boldog akar lenni. Látogatóba érkező szülei szembesülnek a szakítás tényével, mire az édesapa rájön, hogy 43 év ”rabság” után ő is szabadságra vágyik. Az elhagyott anyuka így a fia nyakán marad és olykor pizsamában sétálgat a házibuliban. Almási Kitti klinikai szakpszichológus számára nem ismeretlen a jelenség, amikor egy szülő a puszta jelenlétével is galibát okoz, számos páciens fordul hozzá hasonló problémával – most néhány jótanácsot ad, mit is tehetünk, ha a család "már a spájzban van".

Ne lakjunk a szüleinkkel

Az első és legfontosabb szabály: felnőtt ember ne lakjon a szüleivel, ha nem muszáj. „Néhány különleges élethelyzettől eltekintve ez a megoldás senkinek sem szokott tetszeni. Mindenkinek szüksége van az intim szférájára. A praxisomban sok páciens inkább plusz munkát vállal, hogy egy külön kis lakást tudjon bérelni magának, vagy a szüleinek. Egy fedél alatt – hacsak nem külön bejáratú lakrészről van szó – nehéz és állandó alkalmazkodást igénylő együtt élni” – mondta a szakpszichológus. Almási Kitti szerint a szülő számára is kínossá válhat ez a szituáció, a gyermeke lakásában ő a vendég, megfordul hát a világ: neki kell alkalmazkodnia, kiszolgáltatottá válik.

Fotó: Redlemon

Húzzuk meg a határokat

Nem szabad hagyni, hogy az anyuka, vagy az apuka túlzottan belefolyjon felnőtt gyermeke dolgaiba, még akkor sem, ha egy ideig együtt kell élniük. „Az érzelmi érettség komoly fokmérője, ha valaki képes arra, hogy meghúzza a határokat a szüleit érintően is: beleszólhatnak az ügyeibe, de csak egy pontig.”

Döntsünk: anyuka, vagy csajozás

Egy túlbuzgó édesanya a párkapcsolat egyik legnagyobb ellensége is lehet. „Elsősorban a fiús anyukáknál tapasztalják a legtöbben, hogy 30 éves kisfiuknak is feltöltik a hűtőjét, takarítanak helyettük, vagy akár a kakaót is ágyba viszik nekik. A barátnőkből hihetetlen indulatokat képes kiváltani ez a helyzet, mert úgy érzik, nem ők töltik be a női szerepet. Kiábrándulhatnak az addig férfiasnak látott párjukból is, aki az anyukája előtt kisfiúvá válik, nem mer neki ellentmondani” – mondta Almási Kitti. Egy bentlakó anyuka észrevétlenül is képes gondoskodni arról, hogy a fia valóban csak az övé maradjon.

A Miller család – minden vasárnap 21:30-kor új részekkel a Comedy Central műsorán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.