Rosszul vizsgázott a tömegoszlató jármű

Tojások és teniszlabdák tették tönkre az elpusztíthatatlan tankot

Több mint kínosan végződött az a gyakorlat, melynek során egy állítólag elpusztíthatatlan járművet tesztelt az osztrák katonaság: a páncélozott tömegoszlatót tojások és teniszlabdák tették használhatatlanná.

2014.04.22 15:07ma.hu

Közel egymillió euróba került az az állítólag elpusztíthatatlan vízágyú, melynek gyártója most kemény kérdéseknek néz elébe, miután az egyik jármű egy tesztelés során súlyosan megsérült - néhány tojástól és teniszlabdától. A német belügyminisztérium 78 darabot rendelt az osztrák Rosenbauer cég által gyártott Wawe10 típusú vízágyúból, abból a páncélozott, különleges járműből, amely a gyártó szerint a legextrémebb helyzetekben is keményen állja a sarat, például hatékonyan oszlatja szét az erős vízsugárral a tüntetőket.

A német Türingia tartományban állomásozó rendőri vezetők azonban úgy gondolták, kipróbálják, hogyan is működik a szerkezet, és miközben az egyik tiszt a járművet vezette, néhányan tojással, teniszlabdákkal, meg fél literes, vízzel töltött műanyag palackokkal felszerelkezve indultak rohamra ellene. Úgy gondolták, hadgyakorlatnak ez is tökéletesen megteszi a téglák, kövek és Molotov-koktélos üvegek helyett, amikkel bizony gyakorta lehet találkozni egy-egy valódi tüntetés során.

Fotó: YouTube

A kísérlet rosszul sült el: a szinte ártalmatlan "lőszerek" súlyos károkat okoztak a 33 tonnás járművön, a páncélozott üveg ugyanis behorpadt a nekicsapódó lövegektől, három helyen is. A botrányra úgy derült fény, hogy a helyi rendőrség kénytelen volt a belügyminisztérium támogatását kérni a javításhoz. Érthető, ha ezek után a németek magyarázatot követelnek, hisz a járműveket nem tojással és teniszlabdával felfegyverkezett futballvandálokkal és politikai lázadókkal szemben tervezték bevetni.

Az Austrian Times című osztrák hírhonlap mindazonáltal úgy tudja, hogy ezt a típusú járművet már három korábbi alkalommal bevetették éles helyzetben is, de egyik esetben sem vágtak hozzá semmit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.