56-an szavaznak

Népszavazással dől el a kis spanyol falu nevének sorsa

Népszavazást tartanak Castrillo Matajudíos nevének megváltoztatásáról, a spanyol falu nevének jelentése ugyanis "Castrillo, a zsidóölő". Május 25-én a falu 56 szavazásra jogosult lakóját várják az urnához.

2014.04.21 18:36MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

A népszavazást kezdeményező Lorenzo Rodríguez polgármester elmondta: a falu lakói között Izraelbe utazó üzletemberek is laknak, akik ez esetben nem szívesen mutogatják az útlevelüket.

"Ma már elfogadhatatlan ez az név" - tette hozzá. Amennyiben az észak-spanyolországi Burgos közelében fekvő falu lakói a névváltoztatás mellett döntenek, Mota Judios vagy Mota de Judios lehet a település új neve.

A falut 1035-ben alapították, amikor a Spanyolország más részeiből elűzött, vagyonuktól megfosztott zsidók ide menekültek, egy kis dombra, spanyolul motára. Egészen 1492-ig éltek itt, amíg a katolikus királyok el nem rendelték valamennyi zsidó kiűzését az országból, aki nem hajlandó felvenni a katolikus hitet.

A polgármesteri hivatal adományokat tervez gyűjteni, hogy finanszírozza a település történelmi múltját feltáró régészeti kutatásokat. Castrillo Matajudíost elsőként 1623-ban említik írásos emlékek - mondta el az AFP-nek az előzetes történeti kutatással megbízott Ángel Palomino régész.

A katolikus hitet felvevő zsidók 1492 után változtathatták meg a falu nevét, hogy vallási buzgalmukról tanúbizonyságot tegyenek. "Az iratok szerint több tömeggyilkosságot is elkövettek itt zsidók ellen, akárcsak Spanyolország, illetve Európa más, zsidók lakta városnegyedeiben" - magyarázta a régész, aki szerint 300-400 család, azaz mintegy 1500 ember élt Castrillo Matajudíos zsidó negyedében a spanyolországi zsidók kiűzése előtt.

A történészek szerint legalább 200 ezer zsidó élt Spanyolországban az 1492-es kiűzésük előtt. Azokat, akik nem voltak hajlandók elmenekülni vagy felvenni a katolikus vallást, elevenen megégették.

A "történelmi hiba" jóvátétele érdekében a spanyol kormány februárban törvényjavaslatot fogadott el, amelynek értelmében megkönnyítik a szefárd (spanyolországi) zsidók leszármazottainak honosítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.