Győrfi Pál mesemondóként is helytáll

Óvónéninek állt Zséda és Kovács Ági

Ha Győrfi Pál nevét halljuk, valószínűleg csak keveseknek jut eszébe a népszerű mentős szóvivő helyett a mesemondó szerep. Pedig így van, ráadásul most a mesemondáshoz két ugyancsak híres, ámde alkalmi óvónő is csatlakozott.

2014.04.15 12:51ma.hu

Kovács Ági, Zséda és Győrfi Pál kedvenc meséivel szórakoztatta a Kelenvölgyi ovisokat a Minimax mesés délelőttjén. A gyerekcsatorna ezzel a programjával is a közös esti meseolvasás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Kisfiam, Dominik imádja, amikor esténként olvasok neki, mindig lélegzetvisszafojtva hallgatja. Bár még kicsi, így inkább rövidebb mondókákat, versecskéket mesélek neki, melyektől könnyen álomba szenderül. Nagyon szeretjük a kitalált történeteket, de persze ismert könyvekből is gyakran olvasok. Emellett persze a mesecsatornák is közkedveltek nálunk. A férjemmel azt valljuk, hogy a TV-zéssel kapcsolatban egy dolog fontos, meg kell találni a mértéket. A Minimax kifejezetten gyermekbarát csatorna, ahol olyan tanító mesék vannak műsoron, amelyek remekül le tudják kötni a kicsik figyelmét” – meséli olimpikon úszónőnk, aki a Húsvét expresszel nyűgözte le az ovisokat.

Ari Ildikó óvodavezető rendkívül fontosnak tartja, hogy a mesélés otthon is helyet kapjon, ne csak az óvoda falain belül. „Remélem, hogy ez a rendezvény, a hírességeink jelenléte is ösztönzi a szülőket arra, hogy igenis üljenek le esténként a gyermekeikkel, és olvassanak közösen. Nagyon sokat jelent a gyerekeknek, ha akár kitalált mondókákat, történeteket hallanak, vagy ismert népmeséket olvasunk fel nekik. A Minimax szavaival élve a mesélés szórakozás és tanulás is egyben, szerepet játszik az értelmi és érzelmi fejlődésében, jól feltérképezhető, mely gyermekeknek mesélnek a szüleik” – biztatja a szülőket a Kelenvölgyi Óvoda vezetője is az otthoni közös olvasásra.

Fotó: Minimax

Esténként én is gyakran mesélek Nimródnak, de a férjem is kiveszi a részét a mulatságból. Kisfiunk már elmúlt 6 éves, így hosszabban is képes a történetre figyelni, rendkívül érdeklődő gyermek. Szeretjük a népmeséket, de a mai modern rajzfilmek között is találunk olyanokat, amelyek lekötik a figyelmét. Ilyen például a Picicica és Macikutya, értük odáig vagyunk. Nekem pedig nagy kedvencem a Hamupipőke, így úgy döntöttem, hogy ezzel a kedves mesével örvendeztetem meg az ovisokat, az arcokat figyelve nagyon élvezték” – mosolyog Zsédenyi Adrienn, aki mesélés közben kicsit mindig gyermekké változik.

Győrfi Pálban, hazánk legismertebb szóvivőjében egy valódi mesemondó veszett el. „A farkas és a hét kisgida” szórakoztató történetét teljes átéléssel adta elő a gyermekeknek, akik nagy nevetéssel díjazták a fantasztikus előadást. „Nálunk a mesemondás igazi esti rituálé, a kisebbek mindig tátott szájjal hallgatják, amit olvasok, de a nagyobbak is élvezik a közös programot. Olyan ez, mint amikor öntözzük az elvetett virágmagot, és az egy idő után kicsírázik, és egy gyönyörű tulipán lesz belőle. Táplálni kell a gyermekeket is, hisz a szellemi kultúra nagyon sokban meghatározza a fejlődésüket” – mondja az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki szívesen ül le gyermekeivel a Minimax elé, így, ha a kicsiknek kérdései merülnének fel a TV-ben látottakkal kapcsolatban, azonnal meg is tudják közösen beszélni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.