Nem áll össze az atléta által előadott történet

A főügyész nem hisz Pistoriusnak

A főügyész szerint nem áll össze a történet, amelyet Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó a bíróság előtt vallomásában előadott barátnője halálának körülményeiről.

2014.04.11 22:25MTI
Forrás: Wikipedia

Gerrie Nel a gyilkossági ügy hetek óta folyó bírósági tárgyalásán pénteken kijelentette, hogy az atléta által előadott történet hibádzik, Pistorius - vallomása szerinti - viselkedése teljesen ellentétes azzal, ahogy emberek hasonló esetben cselekednének.

A 27 éves sportoló tavaly február 14-én hajnalban saját házában lőtte le barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkampet a vécében a mellékhelyiség ajtaján keresztül. Pistorius azt állítja, szörnyű baleset történt, és azért lőtt, mert azt hitte, betörő rejtőzik a vécében.

Ezzel szemben Gerrie Nel főügyész úgy gondolja, hogy a pár veszekedett, amikor Pistorius a mellékhelyiség ajtaján keresztül leadta a lövéseket.

Korábbi vallomásában a sportoló azt mondta, hangot hallott a vécéből, és ezért a teljesen sötét hálószobából pisztollyal a kezében megközelítette a mellékhelyiséget, miközben azt kiáltotta a hálóban hagyott barátnőjének, hogy hívja a rendőrséget. Azután ajtónyitást vélt hallani a mosdóból, mire lőtt, mert azt gondolta, a betörő ki akar törni a helyiségből, hogy rátámadjon.

Az ügyész szerint nem világos, hogy Pistorius miért nem győződött meg arról, Steenkamp hol van a házban. (Pistorius - vallomása szerint - azt hitte, hogy a nő mellette feküdt az ágyban.) Nel szerint az is furcsa, hogy miért sötétben ment a sportoló a vécéhez. Az ügyész felvetette, hogy ugyan miért zárná magára egy betörő egy vécé ajtaját. A főügyész emellett érthetetlennek találja, hogy Steenkamp az incidens alatt egyszer sem válaszolt a sportoló rémült kiáltásaira, legalábbis Pistorus vallomásában szó sem esik arról, hogy Steenkamp bármit mondott volna, holott rémültnek kellett lennie.

A főügyész már korábban is többször megkérdőjelezte Pistorius szavahihetőségét a per során, egoistának nevezte a sportolót és hangsúlyozta, hogy "semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni életében".

A futó ellen előre kitervelt emberölés, valamint egy másik eset miatt lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. Ha Pistoriust elítélik kitervelt gyilkosságért, akkor 25 évig tartó börtönbüntetést kaphat. A Dél-afrikai Köztársaságban nincs halálbüntetés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.