Nigériában

Házasságra kényszerítették a 14 éves kislányt - megmérgezte a férjét (meg annak három barátját)

A hét végén a vőlegény vendégségbe hívta tucatnyi barátját az ifjú pár hajlékába megünnepelni a frigyet, a menyecske viszont patkánymérget kevert az ünnepi menü rizsételébe.

2014.04.11 01:30MTI

Megmérgezte újdonsült férjét és annak három barátját egy 14 éves lány Nigériában kényszerházasság miatt - közölte csütörtökön a nigériai rendőrség.

Wasila Umarut a múlt héten kényszerítette a családja arra, hogy hozzá menjen a 35 éves Umaru Sanihoz. A hét végén a vőlegény vendégségbe hívta tucatnyi barátját az ifjú pár hajlékába megünnepelni a frigyet, a menyecske viszont patkánymérget kevert az ünnepi menü rizsételébe. A vőlegény és egyik barátja még aznap, két másik áldozata másnap halt meg.

A gyanú a fiatal lányra terelődött, aki bevallotta, hogy mit tett. Magyarázatként azt hozta fel, hogy nem szerette a férfit, akihez hozzá kényszerítették. Ellene feltehetően előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés lesz a vád.

A gyermekházasság gyakori Nigériában, főként a muzulmán többségű, szegény északi országrészben. A kényszerfrigyek száma különösen aszályos időben emelkedik meg: sok lányt ad el családja menyasszonynak, hogy egy éhezővel kevesebbet kelljen etetni.

Az ENSZ gyermekalapja szerint a falusi lányok felét 18 éves koruk előtt adják férjhez a 170 milliós lakosú országban, ahol a népesség fele 18 évesnél fiatalabb. A sok gyermekfeleség gyakran veszélyeztetett terhes, sokuk fertőződik meg HIV-vírussal és válik családon belüli erőszak áldozatává. Számos gyermekfeleségtől ráadásul elválik férje egyebek közt a korai terhesség okozta szövődményes betegségek miatt, és a lány az utcára kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.