Saját magán kísérletezett

Méhekkel csípette össze a heréjét: kíváncsi volt, mennyire fáj

Az első csípés még véletlenül érte, de aztán öt hét alatt a teste legkülönbözőbb pontjaira tett egy-egy méhet, hogy megvizsgálja, hol a legfájdalmasabb a fullánk. Az eredmény meglepte a tudóst.

2014.04.07 08:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Az igazán nagy tudósok életében előbb-utóbb mindig eljön a nagy heuréka-pillanat, Isaac Newtonnak például akkor, amikor a legenda szerint az alma a fejére esett. De az a kellemetlen érzés semmi sem volt ahhoz képest, amit Michael Smith tapasztalt, miközben beléhasított a nagy terv: a méhcsípések által okozott fájdalmat fogja kutatni. A felismerés pillanatára a New York-i tudós egészen pontosan emlékszik.

"A kollégáimmal a méhek viselkedéséről beszélgettünk, és mondtam, hogy ha rövidnadrágot viselek, miközben a méhekkel dolgozom, könnyen megcsíphet egy egyed a heréimen" - mesélte a Daily Mirrorban a Cornell University hallgatója, aki posztgraduális képzés keretén belül tanulja a méhek eddig felfedezett tulajdonságait. "Azt gondoltam, hogy valószínűleg nagyon fájdalmas lehet. Két nappal később, teljesen véletlenül, tényleg megcsípett ott egy méh" - emlékezett vissza.

Legnagyobb meglepetésére azonban a fájdalom elmaradt attól, amire korábban számított. Így aztán a tudomány nevében úgy döntött, teste összes érzékeny pontján végigmegy és megvizsgálja, melyik részen a legrosszabb a csípés. A vizsgált területek közt ott volt mindjárt a pénisze, de csípésre kényszerített egy-egy méhet a lábujján, a tenyerén, a fülén vagy épp az orrán, összesen 25 különböző ponton. A legkevésbé a feje tetején, az ujjhegyén és a felkarján érezte fájdalmasnak a fullánkokat, mindössze 2,3 pontot adott az 1-10-ig terjedő skálán. A legkínzóbb érzést az orrcimpáján tapasztalta, arra 9 pontot adott, és ez csak egy hajszálnyival előzte meg a felső ajkán "mért" 8,7-es erősségű fájdalmat. A pénisze "csak" 7,3 pontot ért - derült ki a tudós által közzétett eredményekből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.