A kutya lehet a koronatanú

VAU-llomást tehet az eb a gyilkossági ügyben

Már megkapta az idézést, így a tanúk padján segítheti VAU-llomásával a bíróságot egy gyilkossági ügyben egy labrador. Az áldozat a kutya gazdája volt, ám a vádlott ügyvédje vitatja az eljárást.

2014.04.04 16:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net (Képünk illusztráció!)

Gyilkossági tanúként idézték be Tangót, a kilencéves labradort, akinek gazdáját megölték, de a gyanúsított ellen nincs annyi bizonyíték, amelyek önmagukban elegendőek lennének a bűnösségének alátámasztására. A kutyát már egy denevérrel "letesztelték", egy denevérrel próbáltak ráijeszteni, hogy megnézzék, hogyan reagál, amikor újra látja az állatot, és a kísérlet szerint "észrevehetően összerezzent", aztán a próbát egy másik kutyával is megismételték, hogy egyértelművé váljon, hogy a reakciójuk megegyezik az őket fenyegető azonos helyzetben.

A gyilkossággal gyanúsított illető védője szerint azonban elfogadhatatlan, hogy egy kutya reakcióján múljon ügyfele sorsa. "Ez a típusú kísérlet veszélyes precedenst teremt és meglehetősen igazságtalan az ügyfelemmel szemben. Szóval ha Tango felemeli a jobb mancsát, vagy mozgatja a száját, esetleg csóválja a farkát, akkor felismeri az ügyfelemet vagy sem? Úgy vélem, nagyon zavaros a francia jogrendszer" - mondja Georges Lafarge. A pert a nyugat-francia Tours városában folytatják le.

Hat évvel ezelőtt egy hasonló bizonyítási eljárást alkalmaztak, ugyancsak egy francia bíróságon, akkor az állat 59 éves tulajdonosát a mennyezetről lelógatva találták meg a párizsi otthonában, és a kutya volt az egyetlen tanú. Az áldozat egy nő volt, családja pedig ragaszkodott ahhoz, hogy gyilkosság történhetett. Az ügyvéd végül sikerrel járt a bírónál is, így a kutya tanúvallomást tehetett, ő pedig "hangosan ugatott", amikor a gyanúsított a terembe lépett - emlékeztetett a Daily Mirror.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.