Gyermekmentő alapítványt hoz létre a nyereményből

Felfedte kilétét a 100 milliárdos lottónyertes

Felfedte magát az amerikai Powerball lottó csaknem 100 milliárd forintnyi februári főnyereményének birtokosa, aki gyermeksegítő alapítványt akart létrehozni az amerikai lottótörténet hatodik legnagyobb nyereményének számító összeg egy részéből.

2014.04.02 11:42MTI

Az Észak-Kaliforniában élő B. Raymond Buxton a California Lottery sacramentói főhadiszállásán jelentkezett a nyereményért. "Miután a kezdeti sokk elmúlt, még napokig nem tudtam aludni" – írta a héten kiadott közleményében az újdonsült milliárdos. Miután a nyertes számokat beolvasták, a férfi hitetlenkedve ült a számítógépe előtt, újra és újra ellenőrizve a szelvényét, és senkinek sem árulta el, hogy ő vitte el a főnyereményt.

Buxton február óta egy ügyvéddel és egy pénzügyi tanácsadóval dolgozik együtt új bankszámlák és egy jótékonysági alapítvány létrehozásán, valamint a legmegfelelőbb adózási formák kiválasztásán. "Minden erőmmel az új munkámra fogok koncentrálni, egy olyan jótékonysági alapítvány létrehozására, amely a gyermekgyógyászat és a gyermekéhezés, valamint oktatás területeire fókuszál" – húzta alá a férfi közleményében.

Buxton szóvivője, Sam Singer szerint a férfi szeretne távol maradni a nyilvánosságtól és nem kíván közvetlenül nyilatkozni a sajtónak. Továbbá sem a korát, sem a címét, sem az eddigi megélhetési forrását nem fogja elárulni. "Átlagos középosztálybeli amerikai volt, akiből most egy átlagos vagyonos amerikai lett" - mondta Singer.

Fotó: freedigitalphotos.net

Buxton a San Franciscó-i öbölbeli Milpitasban vásárolta meg a szelvényt a február 19-ei húzásra. A főnyeremény összege karácsony óta halmozódott a hetente kétszer kihúzott Powerball lottón, és érte el a 425 millió dollárt (94,7 milliárd forint). Kalifornia történetében ez volt az eddigi legnagyobb, az amerikai lottótörténetben pedig a hatodik legnagyobb nyeremény.

A Powerball eddigi legnagyobb, adózás előtt 590 millió dolláros (131,5 milliárd dollár) nyereményét tavaly májusban ütötték meg. Az Egyesült Államok eddigi legnagyobb, 656 millió dolláros lottónyereményét a MegaMillions lottón vitték el 2012-ben.

Buxton, aki mintegy húsz éve lottózik, úgy döntött, hogy nem harminc éven át éves részletekben veszi fel nyereményét, hanem megelégszik egy összegben 242,2 millió dollárral. A Powerball lottón jelentősen nőtt a nyeremények összege az elmúlt két évben, miután a szelvények árát duplájára, 2 dollárra emelték, és a legnépesebb állam, Kalifornia is csatlakozott az e lottót már korábban bevezető 42 másik államhoz, Washingtonhoz és az Amerikai Virgin-szigetekhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.