Már nem adhat jeleket

Teljes rejtély: sosem derül ki, mi történhetett a maláj utasszállítóval?

Szakértők szerint nem valószínű, hogy valaha is fény derül majd a feltehetően az Indiai-óceán déli részébe veszett malajziai utasszállító katasztrófájának rejtélyére.

2014.03.25 12:43MTI

A műholdas adatok legújabb elemzése szerint a 239 emberrel a fedélzetén szerencsétlenül járt Boeing 777-es március 8-án zuhanhatott le valahol Ausztrália nyugati partjainál, nagyon messze a járat eredeti útvonalától. Olyan hatalmas területet kell átkutatni, hogy a fekete dobozok megtalálása szinte lehetetlen feladatnak tűnik, és még ha sikerül is azokat kiemelni az óceánból, szakértők szerint a hangfelvételekből nem fognak választ kapni a kérdésekre:

Miért váltott hirtelen irányt a repülőgép egy órával a Kuala Lumpur-i felszállás után és indult vissza nyugat felé, a célállomással, Pekinggel ellentétes irányba?
Mi magyarázza, hogy kikapcsolták a kommunikációs összeköttetést a földi irányítással?
Hogyan lehetséges, hogy a gép ezt követően még hét órán át repült, amíg el nem fogyott az üzemanyaga?
És miért éppen az Indiai-óceán déli része felé tartott, távol minden szárazföldtől?

A Leeham Co. elemzőcsoport szerint a repülési adatokat - egyebek mellett a sebességre és a magasságra vonatkozó adatokat - rögzítő fekete doboz "sok információval szolgálhat". A pilótafülkében elhangzottakat rögzítő berendezésnek - a második fekete doboznak - viszont az a hátránya, hogy csak a repülés utolsó két órájában elhangzott beszélgetéseket tartalmazza. Így a malajziai és vietnami partok között félúton bekövetkezett rejtélyes irányváltáskor elhangzott szavak biztosan elvesztek.

Lehetséges magyarázatként eddig felmerült, hogy a gépet eltéríthették, esetleg az egyik vagy mindkét pilóta szabotázsakciójáról volt szó, vagy valami olyan hirtelen krízishelyzet lépett fel, amelyben a pilóták és a személyzet többi tagja már nem tudott reagálni, és a gép automata üzemmódban repült az utolsó pillanatig.

Ezeket az elképzeléseket azonban máig semmi nem támasztja alá. Máig nem tudni semmit arról, hogy milyen állapotban voltak a pilóták, nem tudni, hogy esetleg valaki behatolt-e a pilótafülkébe, hogy átvegye az irányítást, és elkövetőként sem jelentkezett egy szervezet sem (ami a gépeltérítés verzióját támasztotta volna alá) - mondta Chris Yates repülési szakértő a BBC-nek.

Semmihez nem fogható rejtéllyel van dolgunk - állította.

A fekete dobozok még nagyjából két hétig bocsátanak ki jeleket. Ha addig nem találják meg őket, valószínű, hogy soha nem tudni meg, mi történt az MH370-es járattal - vélte Paul Yap, a szingapúri Temasek egyetem professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.