Fél évszázada rejtély a fiatalember eltűnése

Kannibálok ehették meg a Rockefeller-örököst

Fél évszázaddal a titokzatos eltűnés után egy tudós azt állítja, megoldotta Michael Rockefeller rejtélyét: a kutató azt állítja, bizonyítékai vannak rá, hogy az örököst kannibálok falták fel.

2014.03.21 08:50ma.hu

A leggazdagabb amerikai dinasztiák egyik örököseként Michael Rockefeller olyan életet élhetett, amiről a legtöbb ember még álmodni sem nagyon mer, és ha csak az anyagiakat nézzük, tényleg azt lehet mondani, hogy megvolt mindene. A világ leggazdagabb milliomosának unokája, aki a Harvardon végzett, mégis úgy döntött: valami új kaland után néz, és csatlakozott René Wessing antropológushoz, aki Új-Guinea kultúráját akarta tanulmányozni. A 23 éves fiatalember kíváncsian vágott bele a New York-i otthonától ezer mérföldre lévő kalandba, ám 1961. november 21-én felborult a katamaránjuk és Michaelnek örökre nyoma veszett.

Egy kutató azonban most azt állítja, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az örökös az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem néhány vadállat áldozata lett vagy a tengerbe fulladt, hanem kannibálok mészárolták le és ették meg. Ahogy Carl Hoffman fogalmaz: "Annak ellenére, hogy a hihetetlen gazdaság és hatalom fia volt, abban a pillanatban talán az egész Föld legkisebb erejével rendelkező férfi volt."

Amikor a katamarán felborult, Rockefeller és Wessing sokáig várt arra, hogy egy arra járó hajóról megmentik őket, végül Michael elunva a tehetetlen várakozást úgy döntött, úszva próbál partra jutni. Az antropológus később megmenekült, de a milliárdos férfinak soha többé nem bukkantak a nyomára. A bő fél évszázados rejtélyt maguk a rokonok is azzal zárták le, hogy Michael megfulladt, és csak hébe-hóba kaptak szárnyra olyan pletykák, hogy talán kijuthatott a partra, de ott a vadállatok ették meg. Az optimistább teória szerint csatlakozott valamelyik őshonos törzshöz és ott élte le az életét.

Hoffman viszont tanulmányozta a misszionáriusokkal és egyéb arra szolgáló személyekkel utólag készített interjúkat a holland levéltárakban - Új-Guinea akkoriban holland gyarmat volt -, és számos feljegyzést végigolvasott a törzsi gyilkosságokkal kapcsolatosan is, végül hátborzongató kép állt össze előtte. A most megjelent Savage Harvest című könyvében leírja, hogy véleménye szerint Michael túlélte a cápáktól hemzsegő tengert és a krokodiloktól is megmenekült a part mentén, de a kannibál törzsek egyike nem kegyelmezett neki: megkínozták, lefejezték és megették.

Egy állítólagos szemtanút is idéz, aki szerint a gyilkosa "üvöltött és megfeszítette a hátát és a dárdát a fehér ember lengőbordái közé döfte. Michael felsikoltott, mély, embertelen hangon nyögött. Egy csapás egy fejszével a tarkójára, és Michael Rockefeller halott volt".

Az író részletesen beszámol a szertartásos kivégzés minden mozzanatáról, hogyan darabolták fel a holttestet és főzték meg, a vérét pedig hogyan kenték magukra. "Nincsenek alternatív magyarázatok. (...) Ha megértjük az Asmatok kulturális szokásait, minden összeáll. A dokumentumok mindent bizonyítanak, amit bárki megnézhet" - írja Hoffman.

Annyi bizonyos, hogy a fiatal férfi egyike volt annak a 13 fős csoportnak, amely néhány nappal korábban már járt az Otsjanep faluban élő törzsnél. A brutális gyilkosság azonban nem a személye ellen irányult, hanem amikor elkapták őt, a holland telepeseken akartak újfent bosszút állni. "Michael csak rosszkor volt rossz helyen" - fogalmaz az író-kutató. A katolikus misszionáriusok sokat küzdöttek azért, hogy kiirtsák a fejvadászat és kannibalizmus szokását, de 1961-ben az Asmatok még mindig rendszeresen ettek emberhúst, cserélgették a feleségeiket és vizeletet ittak rituális okokból.

Az eltűnés után a Rockefeller család nem kímélte a pénzt, hogy felkutassák Michaelt, de a mesés vagyon sem volt elég, hogy a nyomára akadjanak - vagy ha ki is derült számukra a Hoffman által felvázolt dermesztő történet, arról nem akartak beszélni és ragaszkodtak a tengerbe fulladásos meséhez. Az Asmat törzs eközben még mindig ugyanazon az új-guineai területen él, de állítólag már sok évvel ezelőtt felhagytak a kannibalizmussal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.