A pápa egy éve

Benedek a tévében nézte Ferenc megválasztását, a telefont sem vette fel

Ferenc pápát a konklávé második napján, az ötödik szavazási fordulóban választották meg. A Vatikán nem hozza nyilvánosságra a jegyzőkönyveket, így a Corriere rekonstruálta a történteket.

2014.03.09 22:30MTI
Forrás: MTI

Hányszor és hogyan szavaztak a bíborosok a Sixtus-kápolnában és miért nem válaszolt XVI. Benedek utódja első telefonhívására: a tavaly március 13-ai pápaválasztás eddig ismeretlen részleteiről írt a Corriere della Sera olasz napilap vasárnap.

Ferenc pápát a konklávé második napján, az ötödik szavazási fordulóban választották meg. A Vatikán nem hozza nyilvánosságra a jegyzőkönyveket, így a Corriere rekonstruálta a történteket.

A tavaly február 28-án lemondott és Castel Gandolfóba visszavonult XVI. Benedek utódjának megválasztása március 12-én délután kezdődött. A Sixtus-kápolnába 115 nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros vonult be. Jorge Mario Bergoglio a Sixtus-kápolna bal oldalán, a második sorban ült.

A konklávé akkori első és eredmény nélküli szavazásán Buenos Aires érseke mintegy húsz szavazatot kapott. Március 13-án délelőtt és délután újabb két-két szavazást tartottak. Buenos Aires érseke a (konklavé elejétől számított) ötödik, egyben utolsó voksoláson érte el a szavazatok többségét.

A Corriere della Sera bíborosoktól szerzett információk alapján azt írta, valójában nem öt, hanem hat szavazást tartottak. Az utolsót meg kellett ismételni, mivel egy kitöltött szavazólaphoz hozzáragadt egy üres cédula.

Az, hogy az új pápa Jorge Mario Bergoglio lehet, már a március 13-ai délelőtti szavazások után valószínűnek tűnt, amelyeken 50 voksot szerzett. Az utolsó szavazáson, a Corriere számításai szerint, a 115 bíborosból 90 az ő nevét írta fel a szavazócédulára. Amikor a szavazatszámlálók 77. alkalommal is Jorge Mario Bergoglio nevét olvasták fel, a bíborosok tapsban törtek ki. Megválasztása 18.50-kor történt.

19.06-kor szállt fel a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből. A 265. pápa nevét a Habemus papam latin formulával Jean-Luis Tauran protodiakónus bíboros 20.12-kor jelentette be a Szent Péter bazilika lodzsájáról. Ferenc pápa 20.24-kor lépett ki a lodzsára és bemutatkozott Róma városának és a világnak.

A Sixtus-kápolnából a lodzsa felé tartva Ferenc pápa elsőként XVI. Benedeket hívta fel Castel Gandolfóban. A nyugalmazott pápa azonban nem vette fel a telefont. Csak 20.45-kor tudtak egymással beszélni.

"XVI. Benedekkel a tévé előtt ültünk és nem hallottuk a telefoncsörgést!" - mondta el Alfred Xuareb prelátus, XVI. Benedek volt titkára.

Megválasztása után Ferenc pápát az SCV1 vatikáni rendszámú autóval akarták visszavinni a Szent Márta Házba, de ő visszaült a bíborosi autóbuszba. Pápaként a Szent Márta Ház 207-es szobájában töltötte az első éjszakát. Másnap reggel szabók jöttek ruhája igazítására, de Ferenc pápa elbocsátotta őket. Miközben Róma a pápaválasztás után még aludt, az új egyházfő egyfős biztonsági kísérettel elment a Santa Maria Maggiore bazilikába imádkozni. Amikor kilépett a bazilikából, a szemközti iskola diákjai az ablakból integettek neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.