Bíróságon kötött ki a "csináld magad" megállapodás

Kikerülte a béranya-közvetítőt, most nem az övé a kisfia

A bíróságon kötött ki egy béranya-programban született kisfiú ügye, akinek a két anyja magánúton kötött szerződést egymással, most viszont a papír szerinti anyát semmi jog nem illeti meg a gyermekhez.

2014.03.06 10:31ma.hu

A bírósághoz fordult egy hároméves kisfiú anyukája, ám kiderült, hogy jogi szempontból semmi köze a gyermekhez, akit születése óta sajátjaként nevelt: a gyermeket béranya hordta ki és szülte meg, ám a szerződést nem hivatalos közvetítőn keresztül kötötték, így minden jogát elvesztette a nevelőanya. A meg nem nevezett angol nőnek nem lehetett gyermeke, ezért megegyeztek egy közeli ismerősükkel, hogy ő fogja kihordani a gyermeket. A magzathoz a spermát a férj adta, a feleségnek viszont nem volt petesejtje, így biológiailag a béranya lett a gyermek anyja. Az nem derül ki egyértelműen a brit lapok beszámolójából, hogy az embriót hogyan hozták létre, a megfogalmazás szerint ugyanis "mesterségesen termékenyítették meg otthon" - amiből az is következhet, hogy nem lombikban fogant a baba.

A kisfiút kihordó és megszülő nő a korábbi megállapodásnak megfelelően lemondott a babáról, és nem is volt semmi gond, míg a házaspár kapcsolata néhány hónappal a gyermek születése után meg nem romlott. Amikor a kisfiú elhelyezése került elő, akkor derült csak ki, hogy a feleség, aki végig anyának tekintette magát, jogi szempontból teljesen idegen a gyermek számára, csupán nevelőanyaként, gondozóként léphet fel az érdekében. Ha profi ügynökségen keresztül intézték volna a béranyaságot, akkor a jog felülírta volna a biológiát, így viszont csak reménykedhet abban a feleség, hogy a törvény is a gyermek anyjaként fog tekinteni rá valaha.

Fotó: freedigitalphotos.net

A bíróság az ügyet tanmeseként tárta a brit nyilvánosság elé, felhívva a figyelmet a béranyaság buktatóira. Mint hangsúlyozták, a programban épp azért kell profi ügynökséget felkérni a közvetítésre - még akkor is, ha a gyermektelen házaspár és a kihordó nő ismeri egymást -, mert nemcsak a fenti szituációban teremtenek egyértelmű jogi helyzetet a jól megfogalmazott szerződéssel, hanem elejét vehetik annak a vitás esetnek is, amikor a béranya az utolsó pillanatban meggondolja magát és nem akar lemondani a babáról.

A bíró azt mondta, a mentők vették észre, hogy valami nincs rendben, amikor bevitték szülni a béranyát. Bár a leicesteri kórházban az orvosok szorgalmazták az utólagos szerződéskötést, a megállapodás már nem tekinthető érvényesnek, mert az ügyvéd akaratlanul is megsértette az 1985-ös béranyaságról szóló törvényt. További hiba volt, hogy a szüléstől számított hat hónapon belül a házaspár nem fordult bírósághoz a szülői jogaik törvénybe foglalásához, így a jog szerint a szülő nőt kellene a gyermek édesanyjának tekinteni. Az őt eddig nevelő nőnek egyetlen lehetősége maradt: abban reménykedni, hogy elfogadják az örökbefogadási kérelmét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.