Láthatatlan vacsorát kapnak a sztárok

Egy falat vaksötét: fogalmuk sem lesz, mit esznek

Nem mindennapi étkezésen látnak vendégül mintegy 30 vállalkozó kedvű embert a Mozdulj! Egyesület tagjai. Az ötlet nem újkeletű, hasonló vacsorát már évekkel ezelőtt is rendezett a szervezet.

2014.03.04 11:29ma.hu

Izgalmas vállalkozással indítja az évet a Modzulj! Közhasznú Egyesület, ugyanis Láthatatlan vacsorára várják vendégeiket március 7-én. A vacsora alatt az összes vendég vaksötétben fogyasztja el a háromfogásos menüt, az étkezés végére pedig kiderül, kinek hogyan sikerül megtalálnia a száját. A Láthatatlan vacsora lényege az, hogy az egészséges, látó emberek a látássérült társaik szemén keresztül tapasztalják meg a világot – annak is egy egészen hétköznapi részét, az étkezést. A történet csavarja, hogy ezúttal a Láss Egyesület vak fiataljai szolgálják fel a vacsorát a tapogatózó vendégeknek.

A Láthatatlan vacsora ötlete nem új: az egyesületünk már évekkel ezelőtt szervezett hasonló programot, ami hatalmas érdeklődésre tett szert, így elérkezettnek láttuk az idejét, hogy ismét meghívjuk barátainkat egy nem mindennapi étkezésre. A vacsora legizgalmasabb része az, hogy ezúttal látó emberek ülnek az asztaloknál teljes sötétségben, és a vacsorát a Láss Egyesület öt vak fiatalja szolgálja majd fel.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy az egészséges emberek milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ha elveszik tőlük a látás képességét, ezzel szemben a látássérült emberek milyen otthonosan mozognak ebben a közegben is. Az este végére mindenki megbizonyosodhat arról, hogy sötétben a szánkat nem is olyan egyszerű megtalálni, és az íz érzékünk sem mindig megbízható
” – mondta dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke, aki elárulta, hogy a legutóbbi vacsorán mindössze egy kis baleset történt: összetört egy pohár.

Fotó: Mozdulj! Egyesület blog

Az asztaloknál helyet foglaló mintegy 30 fő természetesen nem fogja tudni, milyen fogásokat tesznek eléjük az alkalmi pincérek, sőt, abban sem lehetnek biztosak, ki foglal helyet mellettük.

Az est további érdekességét az adja, hogy a párokat, ismerősöket szétültetjük, így sokan olyan ember mellé fognak ülni, akikkel még sosem találkoztak előtte. Ezzel elsősorban az a célunk, hogy mindenki megismerkedhessen egymással, új kapcsolatok szülessenek, de érdekes lesz megfigyelni azt is, hogy látás nélkül, csupán a hangokra alapozva milyen kép alakul ki a másikról, szimpatikusnak találjuk-e az illetőt, el tudjuk-e képzelni a külsejét" – folytatta az elnök.

A gyorsabb feloldódásért, a kötetlenebb hangulat kialakításáért a szervezők felkérték R. Kárpáti Péter színművészt, hogy egy vezetett beszélgetéssel segítse a társalgást. A vacsorán rajta kívül más hírességek is részt vesznek és megtapasztalhatják, milyen bonyolult lehet a leghétköznapibbnak tűnő tevékenység is, mint például evőeszközzel enni. Azt azonban, hogy kik lesznek ők pontosan, egyelőre az egyesület nem árulta el.

A vacsorára bárki jelentkezhet az egyesület blogján feltüntetett telefonszámon, a vacsora árát is tartalmazó belépőn kívül pedig azt kérik minden résztvevőtől, hogy vigyenek magukkal valamilyen kisebb ajándékot, amit tombolán kisorsolhatnak. "A vacsorán befolyt összeggel a Láss Egyesület fiataljait támogatjuk” – tette hozzá Tálos Mónika, az egyesület titkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.