Két évig hitegették a munkanélküli férfit

Átutazta a fél kontinenst a nem létező lottónyereményért

Két éven keresztül hitegették a munkanélküli férfit, aki egy rosszindulatú adathalászatnak esett áldozatul: elhitették vele, hogy 30 millió rúpiát nyert egy lottósorsoláson. A férfi személyesen akarta átvenni a pénzt.

2014.02.07 18:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Több mint 1700 kilométert utazott egy szál ingben és nadrágban, nem törődve a téli időjárással egy indiai munkanélküli férfi, aki adathalászoknak esett áldozatul, miközben azt hitte, végre rámosolygott a szerencse. A 41 éves Ratan Kumar Malbisoi egy telefonhívást kapott két évvel ezelőtt, azóta számtalan alkalommal beszélt is a csalókkal, akik azt állították, hogy 30 milló rúpiát nyert egy lottójátékon. A gyanútlan férfi még a bankszámlája adatait is megadta a szélhámosoknak, és egyre sürgetőbben próbálta rávenni őket, hogy küldjék el a pénzét.

Végül elunta a hiábavaló várakozást, és a barátaitól összegyűjtött kölcsönből felkerekedett, hogy személyesen járjon utána a dolgoknak. A faluja, Orissa és a Delhiben lévő központi lottózó között nem kevesebb, mint 1700 kilométer húzódott, de csak a kimerítő, testet és lelket egyaránt próbára tevő utazás végén szembesült az elkeserítő ténnyel - amit elhinni is nehezére esett -, miszerint átverték. "Sosem éreztem, hogy be akarnak csapni. Szerettem beszélgetni a hölggyel, mindig nagyon kedves volt" - magyarázta a csalódott férfi a BBC-nek.

Csupán Indiában legalább 890 millió ember használ mobiltelefont, így az ország kedvelt új célponttá vált az adathalászok számára, de a csalás ezen formája világszerte egyre nagyobb problémát okoz. A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy ne dőljünk be a hamis sms-eknek, e-maileknek vagy telefonhívásoknak. A legtöbbször könnyen fel lehet ismerni a magyar nyelv alapvető szabályait is nélkülöző, ránézésre is automata fordítóval készült szövegekből a csalás, de mindig érdemes fenntartással kezelni, ha ismeretlen játékokon, akciókon szerzett nyereményről van szó, amelyért csupán "egy jelképes adminisztrációs díjat" vagy hasonló jogcímű összeget kérnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.