Csütörtök este lép fel utoljára

Jay Leno 22 év után távozik

Csütörtök este lép fel utoljára házigazdaként Jay Leno amerikai humorista az NBC televízió The Tonight Show című műsorában, amelyet kisebb megszakítással 22 éven át vezetett.

2014.02.06 19:56MTI
Wkipédia

Lenónak a The New York Times csütörtöki címoldalas búcsúztató cikke szerint 300 csatorna és 48 rivális műsor között is mindvégig sikerült megőriznie a műsor vezető szerepét a késő éjszakai szórakoztatás amerikai piacán. Még akkor is, ha a műszaki fejlődés - főleg az internethasználat - alaposan megváltoztatta a tévénézési szokásokat.

Igaz, a 60 éves show nézettségét a most távozó műsorvezető a két olyan legendás elődje katapultálta a magasba, mint Jack Paar és Johnny Carson.

A lap szerint Leno számára semmi sem számított annyira, mint az, hogy ő vehesse át a stafétát Carsontól, amit ügyes manőverezéssel sikerült is elérnie nagy vetélytársával, David Lettermannel szemben.

Ugyancsak ügyes taktikával sikerült visszaszereznie a műsort a helyébe 2009 és 2010 fordulóján rövid időre beültetett Connan O'Brientől. Domináns pozícióját annak ellenére is sikerült megőriznie, hogy semmilyen újítást sem hozott a televíziós humor világába, az internetet nem árasztották el műsorainak sziporkázó gegjei és kollégáinak különösebb elismerését sem vívta ki soha.

Ugyanakkor elérte, hogy az aktuálisan fontos és érdekes emberek a show vendégei legyenek. Mottója egyszerű volt: "Írj viccet, mondj viccet és vedd fel a csekket" - mondogatta. Leno nem nyilatkozott arról, hogy a távozása után mihez akar kezdeni, miután szeptemberben lejár a szerződése, de a The New York Times szerint nyitva áll előtte a stand up comedy világa és a lap tudni véli azt is, hogy a CNN is megkereste egy ajánlattal.

A The Washington Times által megszólaltatott szakértők szerint Leno megállná helyét a politika világában is, igaz, az az Egyesült Államokban is csúszós pálya egy komikus számára.

A lap által közölt statisztika szerint Jay Lenóhoz, aki a pályafutása során 43 892 viccet sütött el közszereplőkkel kapcsolatban, valószínűleg a republikánusok állnak közelebb. A jelenlegi kormánypárton, a demokratákon ugyanis 10 885 alkalommal köszörülte a nyelvét, míg a mostani ellenzéken "csak" 9465-ször.

Csipkelődésének tárgyává a legtöbbször, 4607 alkalommal Bill Clinton vált, amit 939 Hillary Clinton- és 454 Monica Lewinsky-poén egészített ki. A republikánusok közül az ifjabbik Bush exelnök vezeti nála a listát 3239 "találattal". Barack Obama időarányosan viszonylag jól áll a róla elhangzott 1011 megjegyzéssel, amelyek száma már nem nagyon szaporodhat tovább.

Csütörtöki utolsó show-jában Leno egyik vendége ugyanúgy Billy Crystal lesz, mint a humorista 1992-es első adásában.

Noha az elmúlt hetek nosztalgikus visszapillantásokkal fűszerezett adásainak nézettsége folyamatosan emelkedett, Jay Leno aligha érheti el a műfajban az akkor 66 éves Johnny Cason által felállított abszolút csúcsot, Carson utolsó fellépését 1992-ben ugyanis 42 millió amerikai tévénéző látta. Leno 2009 májusában érte el a csúcsot 11,9 millióval.

Leno 2009 májusában érte el a csúcsot 11,9 millióval. A 63 éves Leno helyét - aki hosszú ideje nyíltan nehezményezi, hogy az NBC eltávolítja a képernyőről - a 39 éves Jimmy Fallon veszi át. Ő február 17-én ül be a stúdió emblematikus íróasztala mögé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.