Lassan egy éve nem tudni semmit a hajóról

Anglia partjainál kerülhet elő a titokzatos szellemhajó

Csaknem egy éve sodródik a tengeren egy elhagyott, legénység nélküli hajó, de eddig valahányszor meglátták, az "elfogására" sosem kerülhetett sor, mert addigra mindig nyoma veszett.

2014.01.23 12:29ma.hu

Csaknem pontosan egy éve, 2013 februárjában veszett nyoma a Lyubov Orlova nevű tengerjáró hajónak, amit 2010-ben vontak ki a forgalomból Kanadában, a tulajdonos adósságai miatt. Akkor a legénység is elhagyta a 110 fő szállítására alkalmas hajót, majd két évvel később az a döntés született, hogy át kell szállítani a Dominikai Köztársaságba, ahol egy roncstelepen selejtezték volna le.

Csakhogy a jelek szerint az akkor 37 éves monstrum - amely eleinte kutatóhajóként működött az Északi-sarkkör közelében, csak később lett utasszállító - egyáltalán nem akart még a vastelepre kerülni, így amikor egy nap vihar tört ki a tengeren, a Jugoszláviában épített, de orosz színésznőről elnevezett Lyubov Orlova leszakadt az őt szállító vontatóhajó köteléről és azóta senki nem tudja, merre szeli a vizeket.

Az elmúlt hónapokban egy ízben felbukkant egy műhold radarján Skócia területén, de mire a keresésére indított repülők a helyszínre értek, már megint nem volt semmi nyoma. A 300 láb hosszú, 1400 tonnás hajó értéke még roncsként is megközelíti a 222 millió forintot, így érthető, ha utolsó tulajdonosa, Reza Shoeyabi megszállottan próbál a nyomára bukkanni. De nemcsak ő keresi lázasan, hanem a parti őrség is, és persze jónéhány kincsvadász, akik a nyomravezetői jutalomra, esetleg a tulajdonjogra áhítoznak.

Csupán annyit lehet biztosan tudni, hogy a hajó nem süllyedhetett el, a mentőtutajokba épített automata adóvevők ugyanis nem aktiválódtak, márpedig ha a hajó belsejét víz éri, ezek rögtön bekapcsolnának és elkezdenék a jeleket sugározni. Bizonyos jelekből azonban most úgy sejtik a szakemberek, hogy a szellemhajó akár a közeljövőben is Anglia partjainál vetődhet partra. A gyanú szerint egyébként a fedélzeten rengeteg kannibalizmusra kényszerült és fertőzésekkel teli patkány tenyészhet, így a hajó elfogása után igen nagy óvatosságra lesz szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.