Együtt könnyebb

A közös falatozás jót tesz a majmok társas kapcsolatainak

A közös étkezés a hormonok szintjén is erősíti a csimpánzok társas kapcsolatait, sőt az étel megosztása fontosabb tényezője lehet a barátságnak, mint a kölcsönös tetvészés. A kutatást német szakemberek végezték.

2014.01.15 11:42MTI

A csimpánzok barátságát a gyomor is befolyásolja: ha megosztják az élelmet társaikkal, erősebben termelődik egy hormon, amely a társas kötődések kialakulásában játszik fontos szerepet.

Lipcsei kutatók az ugandai Budongo erdőben élő majmok viselkedését kutatva azt fedezték fel, hogy az állatok szervezete oxitocin hormont bocsát ki, amikor megosztják egymással az eleséget. Az embernél a szeretethormonnak is hívott oxitocin - többek közt - az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulásáért felelős.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet Roman Wittig vezette kutatócsoportja 26 szabadon élő csimpánztól vett 79 vizeletmintát. Az állatok a mintavétel előtt legfeljebb egy órával táplálkoztak. A kutatás eredményei a brit tudományos akadémia Proceedings B című folyóiratában jelentek meg.

A társaikkal együtt falatozó állatok oxitocinszintje lényegesen magasabb volt, mint azoké, amelyek egyedül táplálkoztak. Nem befolyásolta az eredményt, hogy adta vagy kapta az eleséget az adott csimpánz, és az sem, hogy rokonai voltak-e egymásnak az együtt falatozó majmok - magyarázta Wittig.

Akkor is oxitocint bocsát ki a csimpánzok szervezete, ha egymás bundáját ápolják. A közös étkezés után azonban az egymás vakargatásánál is több oxitocint találtak az állatok vizeletmintáiban.

"Az eleség megosztása kulcsfontosságú viselkedés lehet a csimpánzok társas kapcsolatainak kialakulásában" - állapította meg a kutatás vezetője. További vizsgálatok tisztázhatják, vajon az ember szervezete is több oxitocint termel-e, ha másokkal együtt étkezik - olvasható a tanulmányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.