Brit botrány

Meghekkelt hercegi mobilok

Vilmos herceg kiképzés közben eltévedt az erdőben, és majdnem "lelőtték" - egyebek mellett ezek a részletek kerültek nyilvánosságra a majdani brit uralkodó felesége, Katalin hercegnő feltört mobiltelefonos üzenetrögzítőjéről.

2013.12.21 16:18MTI
Fotó: MTI

A zömmel 2005-2006-ból való üzeneteket az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányának ügyében indult bírósági eljárás csütörtöki tárgyalási napján olvasta fel a vád az esküdteknek, illusztrálandó, hogy a botrány középpontjában álló egykori vasárnapi bulvárlap, a News of the World milyen mélyen turkált a brit királyi család magánéletében is.

Az eddig is ismert volt, hogy a News of the World célba vette az uralkodóház magas rangú tagjainak telefonjait. A nyilvánosság számára azonban most derült ki először, hogy Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás globális újságbirodalmának egykori legnagyobb, a botrány kirobbanása után szinte azonnal felszámolt bulvárlapja sikeresen feltörte és lehallgatta még Kate Middletonnak, Vilmos herceg feleségének - akkori barátnőjének - mobiltelefonos üzenetrögzítőjét is.

A csütörtöki tárgyaláson a tizenkét tagú esküdtszék meghallgathatta, hogy Vilmos - aki 2011-ben feleségül vette a frigy után hercegnői rangra emelt polgári származású kedvesét - még tiszti akadémiai növendékként rámondta barátnője üzenetrögzítőjére egy meglehetősen kellemetlen kiképzési kalandját. "Rohangáltam összevissza Aldershot erdejében, árnyékokat kergetve, és rettentően eltévedtem (...) aztán belesétáltam egy lesben álló másik ezredbe, ami kissé kínos volt, mert majdnem lelőttek" - mesélte Vilmos a nem túl sikeres éjszakai navigációs gyakorlatról.

A herceg - aki akkoriban a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémia, Sandhurst növendéke volt, és később a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótája lett - a lehallgatott üzenetben biztosította majdani hitvesét, hogy a gyakorlaton nem éles lövedéket, hanem vaklőszert alkalmaztak, "de az is nagyon kellemetlen lett volna".

Katalin mobiljának lehallgatott és rögzített egyéb üzenetein hallható az is, hogy a herceg milyen kedvesen becéző megszólításokkal illette barátnőjét: többször "baby"-nek szólította későbbi feleségét, sőt egy üzenetben elhangzik e becézés még intimebb angol változata, a "babykins" is.

A "legjóképűbb vörös" (fotó: MTI)

A tárgyaláson kiderült, hogy a News of the World annak idején Vilmos öccsének, Harry hercegnek a mobiltelefonos üzenetrögzítőjét is feltörte és lehallgatta. A vád bejátszott egy tréfának szánt üzenetet, amelyet Harry valamelyik cimborája hagyott, a herceg akkori barátnőjét, Chelsy Davyt igyekezve megszemélyesíteni. "Itt Chelsy, és csak azt akarom mondani, hogy te vagy a legjóképűbb vörös, akit valaha is láttam" - mondja az ál-Chelsy, Harry sok ugratás tárgyát képező hajszínére utalva.

A per, amelynek csütörtöki tárgyalási napján a vád a lehallgatott üzenetek átiratát bizonyítékként beterjesztette, része annak az igen szerteágazó jogi eljárásnak, amely a példátlan botrányt kavaró lehallgatási ügy hátterét hivatott feltárni.

A vizsgálatsorozat közvetlen előzményeként két éve kiderült, hogy a News of the World néhány évvel korábban, exkluzív információk reményében feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét is, miközben a rendőrség még kereste az akkor már halott gyermeket.

Azóta fény derült arra is, hogy a lap széleskörűen alkalmazta ezt az információszerzési módszert, feltörve és lehallgatva a királyi család tagjai mellett élsportolók, hírességek, politikusok, sőt az afganisztáni és az iraki hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozóinak telefonjait is.

Az ügyben a News of the World két egykori főszerkesztője, Andy Coulson és Rebekah Brooks is a vádlottak padján ül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.