Fenyegetőnek találta a fegyvertelen nőt

Nem baleset: gyilkosság volt a segítséget kérő nő megölése

Közvetlen közelről fejbelőtte a 19 éves nőt, akinél nem volt fegyver, csak annyi volt a bűne, hogy részegen egy ház tornácára támolygott. A bíróság nem fogadta el az önvédelmet kifogásként.

2013.12.20 08:44ma.hu

Elutasította a bíró azt a kifogást, hogy jogos önvédelem volt, így most gyilkosságért kell felelnie a detroiti Theodore Wafernek. Az 54 éves férfit november 2-án verte fel a hajnali órákban egy 19 éves fiatal nő, aki egy bárból hazafelé részegen és némi marihuánától bódultan balesetet szenvedett és segítséget szeretett volna kérni. Wafer a kihallgatásán azt mondta, hogy egyedül volt otthon és nyilvánvaló volt, hogy fenyegetve érezte magát, amikor hajnali fél 5 körül heves dörömbölésre ébredt. Így hát anélkül, hogy bármit kérdezett volna, kinyitotta az ajtót, a puskát a nő fejéhez nyomta és lőtt.

A sérülés nem okozott azonnal halált, így mire a mentők megérkeztek - őket maga a gyilkos hívta fel -, Renisha McBride már elvonszolta magát a tornácról. Az nem derült ki a nyilvánosság számára, hogy mi történt a McBride autóbalesete és a végzetes lövés között eltelt több mint három óra alatt, a nő ugyanis nem sokkal éjjeli 1 óra után ment neki a férfi házától mintegy fél mérföldre lévő lakóövezetben parkoló autónak.

Fotó: freedigitalphotos.net

"Fogalmam sem volt, hányan lehetnek kint, csak az erőszakos dörömbölést hallottam. Egyedül voltam otthon" - magyarázta Wafer és egy 2006-os törvényre hivatkozott, amely szerint mindenkinek jogában áll megvédeni magát, ha úgy érzi, veszélyben van az élete. A bíróság azonban úgy vélte, nem az a normális eljárás, hogy fegyvert nyom valaki annak a fejéhez, aki bezörget nála, hanem ha úgy érzi, fenyegetve van, akkor tárcsáznia kellett volna a rendőrséget. Néhány polgári jogi csoport felvetette a faji gyilkosság lehetőségét is, mivel az áldozat fekete volt, a gyilkos pedig fehér, de a bíróság erre nem talált bizonyítékot.

A boncolás megállapította, hogy McBride véralkoholszintje a megengedettnek több mint kétszerese volt. Barátnője, Amber Jenkins (18), akivel korábban együtt bulizott, azt állította, hogy vodkát ittak és kártyáztak nagyjából 7-8 órával a halálos lövés előtt. A gyilkosra akár életfogytiglani börtönbüntetés is várhat - számolt be a MyNews13 című amerikai hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.