Ügyel a biztonságra a három élelmiszer-nagykövet

Szilágyi Áron édességben sem ismer tréfát

Csokigyárban járt Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron, hogy a saját szemükkel győződjenek meg róla, karácsonykor is jó minőségű édesség kerül a fa alá. Sőt, még csomagolni is beálltak!

Ellenőrizték a csokigyárat a NÉBIH nagykövetei képgaléria

2013.12.18 14:19ma.hu

Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagyköveteiként már eddig is számos szituációban bizonyította elkötelezettségét a biztonságos és minőségi élelmiszerek mellett, de így év vége felé, az ünnepek közeledtével mi más lehetett volna soron, mint az édességek, különösen a bonbonok és a szaloncukrok. Fogták hát magukat és ellátogattak az ország egyik legismertebb csokigyárába, hogy személyesen győződjenek meg róla, minden a legnagyobb rendben van, no meg hogy kiderítsék, pontosan mire is kell figyelni az édességeknél.

Sokszor tapasztaljuk, hogy nem fordítanak elég figyelmet az édességek tárolására a boltokban, ahogy a vásárolók sem az otthonukban. Ezért történhet meg az, hogy a kiváló minőségű árut már nem ugyanabban az állapotban fogyasztják, ahogyan a gyárból kikerült” – mondta Sánta Sándor, a Bonbonetti Csoport vezérigazgatója. Ez ellen azonban mi magunk is tehetünk, egyrészt úgy, hogy nem hagyjuk szó nélkül, ha a boltban lejárt termékkel találkozunk, másrészt pedig úgy, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)

Ha csokoládét vásárolunk, mindenképpen olvassuk el a pontos megnevezést is a fantázianév mellett, de ugyanennyire hasznos, ha az allergén összetevőket is megnézzük, különösen, ha tudjuk, hogy egyes anyagokra érzékenyek vagyunk. A csokinak a legideálisabb, ha 16-21 °C között, 70%-os páratartalmú helyiségben tároljuk. Más körülmények között előfordulhat, hogy kiválik a kakaóvaj, ami szürkülést okoz” – árulta el Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Természetesen mindenkinek megvannak a jól bevált taktikái és preferenciái, így van ezzel a NÉBIH nagykövete, Rákóczi Feri is. „Érdemes jó minőségű termékeket választani, mert ugyan valamivel drágábbak, de biztosan nem lesz tőle egy hétig beteg a gyerekünk. Ha a csomagolás azt mutatja, hogy lejárt termékkel van dolgunk, hívjuk a NÉBIH zöld számát. Ezzel garantálhatjuk, hogy más se vigyen haza romlott terméket a családjának” – javasolta a Class FM műsorvezetője.

Egy csokigyár olyan, mint a vidámpark: mindenki ki akar próbálni mindent, ám a különleges helyszínen szigorú egészségügyi és higiéniai előírásoknak kell eleget tenni. Azért szerencsére volt olyan munkafázis, amelyben a nagykövetek is kipróbálhatták magukat: rövid időre beültek a szalag mellé és dobozokba csomagolták a bonbonokat. „Nagy élmény volt kipróbálni, de nem lehet egyszerű napi nyolc órában ezt csinálni” – vélekedett Szilágyi Áron. „Ha valakinek a dobozából hiányzik egy-két szem bonbon, azt biztosan mi csomagoltuk” – tette hozzá nevetve Pokorny Lia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.