Nem találtak bizonyítékot a vádakra

Scotland Yard: mégsem a brit kommandósok miatt halt meg Diana hercegnő

16 évvel a tragikus baleset után egy olyan bejelentést kapott a brit rendőrség, mely szerint az angol kommandós egységnek (SAS) köze lehetett Diana hercegnő halálához. A Scotland Yard nem talált rá bizonyítékot.

2013.12.18 08:40MTI

Nincs semmiféle hiteles bizonyíték arra, hogy a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandós egységének (SAS) köze lett volna Diana hercegnő másfél évtizeddel ezelőtti halálához - közölte kedden a Scotland Yard. A londoni rendőrség augusztus óta vizsgált olyan új - közelebbről nem részletezett - információkat, amelyek beterjesztői szerint a brit fegyveres erőknek, elsősorban az SAS-nek állítólag része volt Károly brit trónörökös első feleségének 1997-ben Párizsban bekövetkezett halálában.

Hivatalosan nem ismert, hogy ki adta át a Scotland Yardnak azt az információcsomagot, amelynek alapján az évekkel ezelőtt lezárt vizsgálatot a rendőrség újranyitotta. A brit sajtó augusztusban közölt értesülései szerint a feljelentést "a hadsereg berkeiből" tették. A The Times úgy tudja, hogy egy volt katona elvált feleségének szülei adtak át információkat a Scotland Yardnak, annak alapján, amiket a katona korábban nekik az ügyről elmondott.

A keddi rendőrségi jelentés azonban leszögezi, hogy a "minden ésszerű nyomot végigkövető" vizsgálat végleges következtetése szerint nincs hiteles bizonyíték a brit fegyveres erők felelősségéről szóló "teória" tényszerű alátámasztására.

Diana hercegnő 1997. július 1-jén (Fotó: MTI)

A Scotland Yard közölte, hogy a vizsgálat során "példátlan hozzáférést" kapott a brit hadsereg különleges egységeinek irattárához, de nem talált olyan bizonyítékokat, amelyekre alapozva új bűnügyi vizsgálatot indíthatott volna.

Diana hercegnő - a brit trónutódlási sor második és negyedik helyén álló Vilmos és Harry herceg édesanyja, aki súlyos botrányok közepette 1996-ban vált el Károly trónörököstől - 1997-ben, 36 esztendős korában halt meg Párizsban, amikor az őt és akkori barátját, Dodi Al-Fayedet szállító Mercedes nagy sebességgel egy aluljáró pilléreinek csapódott. Diana mellett életét vesztette Fayed és a gépkocsi francia sofőrje, Henri Paul is; az egyetlen túlélő Trevor Rees-Jones, Dodi Al-Fayed testőre volt.

A járművet a baleset előtt fotósok hada üldözte motorokon. A szerencsétlenség után azonnal felmerültek az összeesküvés-elméletek, amelyek fő terjesztője a mai napig Dodi Al-Fayed édesapja, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás. Az idősebbik Fayed szerint fiát és Dianát az udvar - elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje - gyilkoltatta meg a brit külső elhárítás (MI6) közreműködésével.

Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy a brit királyi család nem akart "hithű muszlim mostohaapát" Vilmos és Harry hercegeknek. Mohamed Fayed szerint ugyanis fia és Diana össze akart házasodni.

A több mint tíz évig tartó brit és francia vizsgálatsorozatot 2008 áprilisában lezáró londoni felsőbírósági végzés azonban súlyos gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért az esküdtek a brit trónörökös egykori feleségének autóját üldöző fotósokat és a gépkocsi ittas vezetőjét tették felelőssé.

Az eljáró bíró korabeli megállapítása szerint a Mohamed Fayed által vélelmezett összeesküvésnek "morzsányi bizonyítéka" sem merült fel a vizsgálat során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.