Kiderült, kinek a legmagasabb az IQ-ja

Orvos és építész lesz Magyarország két legintelligensebb diákjából

Miközben az ország a lesújtó oktatási teszteredmények miatt kesereg, a magyar diákok bebizonyították, hogy nem olyan gyászos a helyzet, mint elsőre látszik. A legintelligensebb diák címért kemény volt a küzdelem!

Nagy Diák IQ-teszt döntő képgaléria

2013.12.06 12:36ma.hu - S. Á.

Több mint 15 ezren vágtak bele a szeptemberi induláskor, december 5-én pedig végre kiderült, ki mondhatja magáénak a Magyarország Legintelligensebb Diákja címet - pontosabban kik, mert külön győztest hirdettek a lányok és a fiúk között. A Nagy Diák IQ Teszt verseny három fordulóban, országos szinten zajlott, az első körben bárki részt vehetett, aki kitöltött egy interneten elérhető, de betanulhatatlan megoldókulccsal rendelkező, világszinten is ritka adaptív tesztet.

A Mensa HungarIQa által kifejlesztett teszt lényege, hogy az első kérdés véletlenszerűen érkezik, minden további viszont az előző kérdésekre adott válasz függvénye, vagyis ha valaki helyesen válaszol a kérdésre, akkor egy nehezebbet kap, ha pedig hibás a felelet, akkor a teszt automatikusan "könnyít" - míg végül eléri azt a mértéket, amely tökéletesen igazodik a kitöltő intelligenciájához.

Fotó: Mensa - Strémen Judit (A galériához KATT a képre!)

A versenyben, amelyet a Diákhitel Központ és DUE Médiahálózat közösen hirdetett meg, csak a 17-24 év közötti diákok vehettek részt, ezért a teszten 125-ös IQ-t elérő 2905 kitöltőből kirostálták a túl fiatal és túl idős versenyzőket, a második fordulóban mintegy 700 középiskolás és felsőoktatásban tanuló vehetett részt. Ekkor a Mensa hivatalos felvételi tesztjét kellett kitölteniük, a harmadik fordulóba azok jutottak tovább, akik legalább 135-ös IQ-val rendelkeznek - ez az embrek mindössze 1 százalékára jellemző.

A döntőre, amely csütörtökön került megrendezésre, több mint 200 fiatal érkezett, itt három fordulóban kellett a legintelligensebb vetélytársakkal megküzdeniük. Az élő verseny feladatait a Mensa a Rejtvényfejtők Országos Szövetségével karöltve állította össze, a különböző feladattípusok már a legutóbbi, pekingi világolimpián is sikert arattak, most speciális, az alkalomhoz illő új köntöst kaptak.

Az első körben a versenyzők egy 28 kérdésből álló feladatlapot kaptak, amelyek közül 30 perc alatt kellett minél többet kitölteni, a feladatok nehézségtől függően eltérő pontot értek. A legmagasabb pontot elért 10 fiú és 10 lány jutott be a második körbe, a feladatlapok javításának ideje alatt pedig ördöglakatokkal, logikai feladványokkal üthették el az időt a lelkes diákok.

Érdekességek a döntőről

- Az első fordulós selejtező legjobbja egy lány lett, 133-as eredménnyel, a legjobb fiú 124 pontot szerzett.
- A "váltóversenyben" a végül elsőként végző lány az 1. asztaltól alig akart elszabadulni, aztán mindenkit lekörözött.
- Amíg a legjobb 10 lány elődöntőzött, a fiúk kint várakoztak, mivel a feladatokat a közönség kivetítőn nézhette a teremben.
- A legjobb 10 fiú közül ketten nem várták meg az elődöntőt, egyikük helyére a 11. helyezett került be, a másik viszont üresen maradt, így a fiúk közül csak 9-en mérkőztek meg a 2. fordulóban.
- A 2. fordulóban a leggyorsabb lányoknál az idő döntött, a fiúknál a 20 perc leteltével a pillanatnyi "táv" döntött. A legjobb eredménnyel bejutott fiú ennél a körnél kiesett.
- Az utolsó körben Tóth Emese a vége előtt 3 perccel már vezetett, a fiúknál ugyanekkor még szoros volt a küzdelem és az utolsó pillanatban Kóczán Gergely egy nagy hajrával vette át a vezetést és ezzel a végső győzelmet.

A második körben egy különleges szellemi váltófutáson kellett a 20 fiatalnak bizonyítania: egymás után kapták a 3-3 kérdést tartalmazó, összesen négy feladatlapot, de csak azután kaphatták meg a következőt, amikor az előzőn legalább 2 feladatra hibátlan megfejtést adtak. A fordulóból a 2-2 leggyorsabb fiú és lány juthatott be a végső döntőbe, amelyben már egy-egy táblánál állva kellett megoldaniuk a rendelkezésükre álló 20 perc alatt minél több feladatot.

Végül a lányok közül a 18 éves Tóth Emese diadalmaskodott, a fiúknál pedig a 20 éves Kóczán Gergely vehette át a kupát és a Diákhitel Központ által felajánlott iPad Minit. Emese a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elsőéves hallgatója, és mint mondta, rengeteg dologgal foglalkozik: gimnáziumban matematika szakos osztályba járt és azóta is imádja a logikai feladványokat, szabadidejében hegedűn, furulyán és gitáron játszik, közben jut ideje néptáncra és társastáncra is, no meg némi önkéntes munkára - ez a mensás szervezőket egy cseppet sem lepte meg, hisz ahogy mensás körökben tréfásan mondani szokták: "csak akkor kérdezz meg egy mensást, hogy mivel foglalkozik, ha van legalább negyed órád, míg végighallgatod".

A soproni Kóczán Gergely, aki a Budapesti Műszaki Egyetem harmadik évét gyűri, a rengeteg ZH és vizsga miatt csak a focit és a dobolást tudja beszorítani a kevéske szabadidejébe, és ahogy Emese, ő sem fordított túl sok energiát a verseny előtti felkészülésre.

A szervezők a vártnál is nagyobb siker láttán úgy döntöttek, fontolóra veszik, hogy a megmérettetésből hagyományt teremtsenek, és nincs kizárva, hogy jövőre is megkeresik a legintelligensebb diákot!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.