Közös Közleményt adtak ki

Pont került a Republic kiadója és gitárosa közötti vita végére

A gitáros első önálló szólólemezén megjelentett egy, a zenekar néhai énekese, Cipő által felénekelt szerzeményt. Végül megegyeztek.

2013.11.12 17:38ma.hu
Fotó: sziget.hu

Pont került a Republic zenekar kiadója (Universal Music Kft.), illetve a csapat egykori gitárosát, Tóth Zoltánt képviselő lemezcég (RetroMedia Kft.) közötti jogi vitára.

A megállapodás szükségessége abból eredt, hogy egy, a zenekar néhai énekese, Bódi László Cipő által felénekelt szerzeményt a gitáros első önálló szólólemezén megjelentett.

A lemez megismertetésében fontos szerepet betöltő dal - valamint néhány további zenemű is - a Republic együttes Exkluzív Kiadói Szerződése szerint hivatalosan a Universal Music Kft. tulajdonát képezte. Tóth Zoltán, - Bódi László Cipővel azonos módon - a dalok keletkezésének időpontjában még szintén e szerződés kötelezettjeként, a zenekar tagjaként készítette a nevezett és a további néhány felvételt.

A dalok közzététele következtében a Universal Music Kft. Tóth Zoltán szerződésszegését állapította meg, ezért tulajdonjogi igénnyel élt a megfelelő információk hiányában jóhiszeműen eljáró másik kiadó, a RetroMedia Kft. felé. A kialakult jogsértő helyzetet sikerült a kiadóknak egy, mindkét fél által elfogadható - Tóth Zoltánra vonatkozó megnyilvánulási kötelezettségeket is rögzítő, ennek okán háromoldalú - szerződésbe foglalt egyezséggel megszüntetni.

Tóth Zoltán elismeri a szerződésben megfogalmazottan a felvételeik gondozását végző kiadó, valamint a Republic együttes nevének, tagjainak és művészeti tevékenységének a tiszteletben tartását. A zenekar szintén vállalja, hogy továbbra is tartózkodik volt tagtársuk elmarasztaló véleményezésétől. Tóth Zoltán tiszteletben tartva az Universal Music Kft. felhasználói jogait, hozzájárul az „Őrizz engem ezen a világon”, Bódi László – Cipő Emlékkoncerten való közreműködését megörökítő, a napokban megjelenő dupla CD kiadványon való szerepeltetéséhez.

A megállapodás értelmében a szóban forgó szerzemények felhasználói joga a RetroMedia Kft-hez került, (amely a Grund Records tulajdonosa) a kiadók által meghatározott összegért, Tóth Zoltán hozzájárulásával. A kifizetett díj felét a Universal Music Kft. adományként a zenésztehetségeket díjazó és a megsegítésre szoruló zenei alkotók támogatására Cipő felesége által létrehozott ,,Fényes utakon”, Bódi László - Cipő Emlékét Őrző Alapítvány számára juttatja el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.