Jól sikerült a ByTheWay visszatérése

X-Faktor: Broadwaytől a gulyáswesternig, és egy nagy "uhh!"

Ahogy az várható volt, az X-Faktor 5. élő show-ját az utolsó percig belengte Bozsek Márk távozásának hangulata, de a ByTheWay két produkcióján alig érződött a felkészülés hiánya.

X-Faktor - Az 5. élő show képgaléria

2013.11.10 09:18ma.hu

Nem okozott nagy meglepetést, hogy az X-Faktor 5. élő show-ja némileg másképp indult, mint szokott, a fő téma természetesen Bozsek Márk és az ő pénteki bejelentése volt, érthető módon mindenkit a távozásának az okai tartottak lázban: miért történt, hogyan adta fel a versenyt. A sorozatszínészként már befutott versenyzőről és döntésének hátteréről ezúttal több is kiderült, mint az előző esti váratlan közleményből: Márk maga is érezte egy héttel korábban, hogy Geszti Péter nem túl pozitív kritikájának bizony volt alapja, és azt is érezte, hogy maximálisan indokolt lett volna egy párbaj a számára vasárnap.

Ám a nézők telefont ragadtak és csak szavaztak, szavaztak, míg elegendő hívás és SMS gyűlt össze ahhoz, hogy Márk megússza a párbajt, helyette a népszerűségben csak úgy lubickoló Csordás Ákosnak és a ByTheWaynek kellett összecsapnia - ami nemcsak a nézőket és a műsor résztvevőit lepte meg, de az eredmény Márkot is lesújtotta, olyannyira, hogy egész héten ezen töprengett, végül péntekre meghozta a döntését: kiszáll, hogy helyet adjon a legutóbb kiesett együttesnek.

A mentorok röviden kommentálták a történteket, Geszti a csalódottsága ellenére úgy érzi, "elegáns döntés" volt ez, Alföldi Róbert pedig fejet hajtott a versenyző előtt, mondván, nagy bátorság kell egy "igen" kimondásához, de egy "nem"-hez még nagyobb, és minden tisztelete Márké, amiért ő felvállalta azt, ami benne feszült.

A hazai X-Faktorok történetében szokatlan felvezető után viszont a szokott módon vette kezdetét a show, amely ezúttal még nagyobb terhet rótt a versenyzőkre, ezúttal ugyanis mindenki kétszer állt színpadra, egyszer egy önálló számmal, egyszer pedig egy duettel, a hét témája a "Dívák és Szívtiprók" volt.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Elsőként egy díva lépett színpadra, Péterffy Lili a Welcome to Burlesque című Cher-számot adta elő, Szikora Róbert megfogalmazása szerint "olyan lazán, mint egy welcome-drinket szokás hozni", és kiemelte Lili bujaságát. Ezt Geszti is észrevette, amikor a produkció egy pontján a lány egy kacér fenékrázással kikacsintott a színpadról, Tóth Gabi pedig bevallotta, szívesen elmenne Lili koncertjére.

Kevésbé sikerült bővítenie rajongótáborát Szabó Ádámnak, aki a lendületes Szállj velem című dalt adta elő. A hűséges X-Faktor-nézők jól tudják, hogy ez a dal már másodszor hangzott el ezen a színpadon, először épp három évvel ezelőtt adta elő a sztárvendégként érkező Bereczki Zoltán, és nehéz volt nem összehasonlítani Ádám harmatgyengére sikerült produkcióját az eredeti verzióval. Ádámon az sem segített sokat, sőt, épp ellenkezőleg, visszás hatást keltett, hogy XXL méretű szárnyakat kapott, Geszti szerint ez túl nagy volt rá, és azt is megjegyezte, hogy a mentor felvezetőjében mondottak sajnos szó szerint értendők: Ádám keményen dolgozik. "A szabadság belülről jön" - jegyezte meg, és beismerte, hogy ez tetszett a legkevésbé Ádám összes eddig látott produkciója közül.

Alföldi tömörebben fogalmazta meg, szerinte egész egyszerűen csak repülni kellett volna ebben a számban, és ez nem történt meg, Szikora pedig Ádám jellegzetes terpeszállását kritizálta, amely olyan, "mintha a lovat kilőtték volna alóla", véleménye szerint talán ez ronthatja le mindig az összteljesítményt. Gabi egyetértett mentortársaival, szerinte a próbákon sokkal jobban adta elő ezt a dalt.

Szerencsére Csordás Ákosba nem lehetett belekötni, és a múlt heti párbaj utóhatása sem érződött a produkcióján, miközben Lovasi András Csík zenekarral közösen ismertté tett számát, a Csillag vagy fecskét énekelte. "Nem vagyok nagyon nagy bulizós, de azt gondolom, hogy egyszer elmennék magával iszogatni!" - jegyezte meg Alföldi, dicsérve az énekesből áradó jókedvet és életvidámságot. "Amiből lehet lekvárt főzni, abból pálinkát is, és most ez történt" - toldotta meg Geszti, csak Szikora talált fogást a fiún, de ő sem az éneklésébe, hanem a sapkájába kötött bele, amit már egy korábbi részben is láthattunk, szerinte ha mégegyszer felveszi, olyan lesz, mint Szandi jellegzetes piros sapkája.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

A stafétát egy újabb díva vette át, Batánovics Lili Anastasia Left outside alone című számával töltötte meg egymaga a színpadot úgy, ahogyan Tóth Gabi szerint csak a legnagyobbak képesek, és még Geszti sem értette saját magát, mert ahogy mondta: nem volt rá különösebb hatással a produkció, mégis valahogyan hitelesnek érezte az egészet. Alföldi arra hívta fel a figyelmet, hogy Lili hétről hétre egyre szebb és felnőttesebb, ami egyébként ebben a dalban is megmutatkozott.

"Ilyet a Váci utca még nem látott" - konferáltal fel Szikora Robi a kisebb csapatát, és ebben aligha tévedett: a Fat Phoenix dobosa, Gáspár Gergely múlt vasárnap reggel azt a könnyelmű kijelentést tette, hogy ha a botrányosra sikerült Budapest éjjel-nappal főcímdal átdolgozása után párbaj nélkül továbbjutnak, akkor ő egy szál "Borat-tangában" végigszalad a Váci utcán. Így már érthető, miért vágtak olyan rémült pillantást, amikor egy hete Lilu bemondta, hogy továbbjutottak, a fogadalom viszont szent, úgyhogy furcsa látványban lehetett részük azoknak a járókelőknek, akik rosszkor voltak rossz helyen - vagy jókor jó helyen, nézőpont kérdése.

Mindenesetre erre a hétre a fiúk megemberelték magukat, és a Destiny's Child Survivor című számával nem műveltek akkora gyalázatot, mint Tóth Gabi számával ("bárcsak az én dalomat is ilyen jól dolgoztátok volna fel!"). Ezzel Gesztinek sem volt baja, az éneklést viszont "ótvarnak" titulálta és azt mondta Szikorának, hogy ha még egy ilyen pofátlan produkcióval színpadra állítja a csapatát, akkor neki kell végiglejtenie Budapest elsőszámú sétálóutcáján neccharisnyában és push-up melltartóban. "Magam sem értem, de tetszett!" - zárta le a vitát Alföldi.

A dicséreteiből maradt még bőven Danics Dóra számára is, akit egyenesen szexistennőnek titulált, bár nehezményezte, hogy időnként mintha elveszítették volna a kontaktot, olyankor azt érezte, "Dóra, miért hagy itt?", de aztán újra a lábai előtt hevert. Tóth Gabi viszont nem érezte most sem az énekesnő valódi lelkét, mert mint mondta, hang van bőven, de nem tudja, ki is igazából Danics Dóra. Az énekesnő az utolsó szó jogán elárulta, hogy Polyák Lilla Itt és most című számát valójában Bozsek Márknak énekelte, és azt a fájdalmát adta ki általa, amit a legjobb barátjává lett fiatalember távozása váltott ki belőle.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Krasznai Tündének ismét sikerült egy igazán testhezálló dalt választani, ami annyira telitalálatnak bizonyult, hogy talán még sosem volt ennyire egységes a négy mentor: mindannyian odáig voltak, miután a füstös hangú énekesnő előadta Bonnie Tyler egyik legismertebb slágerét, a Total eclipse of the heartot.

A szóló produkciók sorát a visszatért ByTheWay zárta, stílusosan Bruno Mars Locked out of Heaven (Kizárva a mennyországból) című számával álltak színpadra, miután a kisfilmben azt mondták, bizonyítani akarnak a mentoroknak és a közönségnek, de legfőképp Márknak, akinek a visszatérésüket köszönhetik. Talán nem volt véletlen az előadó választása sem: Márk legjobban sikerült produkciója két héttel ezelőtt épp egy Bruno Mars-szám volt. A produkció végén a mentorok dicsérték a csapatot, hogy "egyetlen éjszaka alatt" így összerakták ezt a dalt, Alföldi viszont csak annyit tudott hozzáfűzni az előtte szólókhoz, hogy "uhh!".

Aztán rövid szünet után jött a négy duett, elsőként Batánovics Lili és Szabó Ádám adtak elő egy Christina Aguilera-Ricky Martin slágert, de nem sikerült meggyőzniük a mentorokat, legfeljebb annyiban, hogy Ádámnak jót tesz, ha van valaki mellette a színpadon. Ennek ellenére ahogy Szikora megfogalmazta, a dal első része egy az egyben olyan volt, mint valami mexikói szappanopera.

Ennek homlokegyenest az ellentétét láthattuk Csordás Ákos és Danics Dóra duettjében, amiről Szikora meg is kérdezte, hogy ez már a gála? A két előadó Lady Gaga és Tony Bennett Lady is a tramp című számát adták elő, és nem véletlenül érezhettük úgy, mintha egy Broadway-darab részletét látnánk.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Aztán megint jött a hullámvasút alja, Krasznai Tünde és a Fat Phoenix vadnyugati rémálmával, a Summer Vine című számmal. A mentorok képtelenek voltak megszólalni, Tóth Gabi értékelése fuldokló nevetésbe torkoltt, csak annyit tudott kinyögni, hogy "ez meg mi volt?", a legösszeszedettebb mondatot Szikora tudta kipréselni magából, aki szerint ez tréfa nélkül egy nagy marhaság, és a spagettiwestern után a világnak ideje megismernie a gulyáswestern fogalmát. Geszti azzal mentegetőzött, hogy a próbákon minden teljesen másképp nézett ki.

A sort Péterffy Lili és a ByTheWay zárta, bár nehéz volt őket felkonferálni, mert Tóth Gabi továbbra se tudott magához térni a nevetésből. A próbák nem voltak egyszerűek, nemcsak a BTW-nek kellett megtanulnia a duettszámot, de mivel Lilli eredetileg Márkkal énekelt volna, más dalt kellett betanulnia egy nap alatt a megnövekedett létszám miatt. Geszti szerint ez érződött is, több volt a dalban a szeretet, mint a rutin, de azért jó volt nézni, Tóth Gabi viszont épp ellenkezőleg látta, szerinte ez volt a legösszeszedettebb és legbegyakoroltabb produkció a duettek között. A két "elfogult" mentor, Alföldi és Szikora egyaránt büszkék voltak versenyzőikre.

Az estét a megújult Sugarloaf zárta, élükön a tavalyi döntős Gubik Petrával, hogy aztán átadják a terepet a szavazóknak, hisz ma este ismét Döntés!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.