Nem sikerült a nemátalakító műtét

Orvosok segítettek meghalni a boldogtalan transzszexuálisnak

Három sikertelen nemátalakító műtétet követően halálba segítettek az orvosok egy transzszexuális pácienst Brüsszelben. Az ügy nagy visszhangot váltott ki a belga sajtóban.

2013.10.03 17:59MTI

A nőnek született Nathan Verhelst lelki gyötrelmeire hivatkozva kérte orvosaitól, hogy vessenek véget életének. A férfi hétfőn hunyt el egy brüsszeli kórházban. Előzőleg két szakember is megállapította, hogy a 44 éves páciens nem küzdött átmeneti depresszióval, állapota tartós volt.

Belgiumban 2002-ben legalizáltak az eutanáziát, amelyet tavaly 52 esetben alkalmaztak az országban lelki betegségre hivatkozva. Wim Distlemans orvos az Het Laatste Nieuws című belga lapnak nyilatkozva azt mondta, a páciens "teljes nyugalomban hunyt el".

Nathan Verhelst, eredeti nevén Nancy, három fiúgyermek mellé érkezett a családba. Halála előestéjén a páciens azt mondta a lapnak, hogy szülei annak idején eltaszították maguktól, mert újabb fiút szerettek volna. Verhelstnek három nemátalakító műtétje volt 2009 és 2012 között. Mint kiderült, ez sem segített rajta. "Amikor először megláttam magam a tükörben, viszolyogtam az új testemtől" - idézte a lap.

A kórház kiemelte, rendkívül szigorú procedúra előz meg minden egyes eutanáziás esetet, így volt ez most is. A legalizálás óta folyamatosan növekszik az eutanáziát igénybe vevő betegek száma Belgiumban. A kegyes halált kérők többsége hatvan év feletti és valamilyen rákos betegséggel küzd.

A 2002 szeptemberében életbe lépett belga törvény értelmében a páciensnek képesnek kell lennie arra, hogy maga hozza meg a halálra vonatkozó döntést. Az orvosok akkor végezhetnek eutanáziát büntetlenül, ha a páciens önként, megfontoltan és többször is közli döntését. A belga parlament jelenleg a szabályozás módosítását fontolgatja annak érdekében, hogy 18 év alattiakra is kiterjedjen a törvény.

Tavaly 1432 regisztrált eutanáziás eset volt Belgiumban, 25 százalékkal több, mint az előző évben. Az eutanáziás esetek az összes haláleset 2 százalékát tették ki - adta hírül a BBC hírportálja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.