17 év óta képtelen felejteni

Három nap alatt nyolcszor vetélt el

Több mint három napon keresztül tartott a kínkeserves vajúdás, a végén pedig mind a nyolc magzatát elveszítette egy anya. A gyerekek most lettek volna 17 évesek.

2013.09.23 08:29ma.hu

17 évesek lettek volna a héten a nyolcasikrek, ha Mandy Allwood el nem veszíti az összes magzatát néhány órás különbségekkel. "Úgy haltak meg, hogy mindegyiket a karjaimban ringattam" - emlékezett vissza ennyi idő után is a 47 éves asszony arra a három napra, amíg vajúdott és közben sorban gyászolta a halott babákat. Az első "oktomamiként" ismertté vált nő 1996-ban a médiafigyelem középpontjába került nyolcszoros ikerterhessége miatt, ám amikor a várandósság 24. hetében megindult a szülés, ez a figyelem csak fokozta gyötrő gyászát.

A picik a rövidke életük ellenére mindannyian kaptak nevet, a hét síron ott áll a hat fiú és két lány neve: Kypros, Adam, Martyn, Cassius, Nelson, Donald, Kitali és Layne. "Máig újraélem minden gyermekem halálát, aki a három nap alatt megszületett" - mondja Mandy, aki az eset után depressziós lett, súlyos alkoholfüggőség alakult ki nála és többször öngyilkosságot kísérelt meg. Az alkoholfüggőséggel még most is harcol, de ma már van egy komoly célja is: a mentális problémákkal küszködőknek igyekszik segíteni. "Amikor éreztem, hogy az utolsó baba érkezik, imádkoztam Istenhez, hogy legalább egy életben maradjon, de a nyolcadik kicsi is meghalt" - jegyezte meg keserűen.

A babákat apró, hófehér koporsókban temették

Noha később három egészséges lánynak is életet adott, a nyolcszoros tragédián nem tudott túllépni. A mélypont 2008-ban következett be, amikor alkoholfüggősége olyan súlyossá vált, hogy már a felébredés pillanatában a borosüveg után nyúlt. A szomszédokat is kikészítette, miközben fülsiketítő hangerővel hallgatta újra meg újra Sinead O'Connor Nothing compares to you (Semmi sem hasonlítható hozzád) című számát, és ezután próbálta kétszer megölni magát. Az első alkalommal egy nyilvános vécében gyógyszerezte túl magát, majd a második esetet követően a barátai figyelmes segítsége segített neki ráébredni, hogy az életét meg kell változtatnia.

A rehabilitációs központban töltött öt hónap fordulópontot jelentett számára, és bár nem tagadja, hogy időnként még most is vannak szörnyű napjai, amikor legszívesebben senkivel sem beszélne, mégis már tudja, van kit felhívnia, egy kis baráti kör alakult ki azokból, akik ugyanilyen mély depresszióban szenvednek. "Ha tudok másoknak segíteni, már ez is valami" - vallotta be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.