Az új neve Chelsea

A Wikipedia már nőként tekint Bradley Manningre

Immár Chelsea E. Manning néven, nőként tartja számon a bizalmas amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt elítélt amerikai közlegényt a Wikipedia.

2013.08.23 18:27MTI

A világ számos vezető sajtóorgánumával ellentétben a szócikk szerkesztői - meglepően rövid vita után - a névváltoztatásról döntöttek, és azóta ha valaki rákeres Bradley Manning nevére, akkor ide irányítja át a webes enciklopédia.

Az online enciklopédia egyik szerkesztője, a "Morwen" néven regisztrált Abigail Brady rögtön azután megváltoztatta a Manningről szóló cikket, hogy a közlegény megtette vallomását az NBC televízió Today Show című műsorában, már nőnek tekinti magát, és az igazi neve Chelsea Manning. Brady gyors módosítását vita követte, de a szerkesztők végül megállapodtak, és elfogadták a változtatást.

Az emberek jelentős részének a Wikipedia számít elsődleges információforrásnak, így ez a lépés nagy hatással lehet a közvélekedésre. A webes világenciklopédia irányelvei szerint a konkrét személyekről szóló szócikkekben az általuk preferált nevet kell használni. A Wikipedia azonnali reakciója különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy a média még egy nappal később sem tudott dűlőre jutni a kérdésben.

Az amerikai Slate online lap újságírója, Amanda Marcotte arra szólította fel a sajtó munkatársait, hogy innentől fogva kezeljék nőként Manninget. Első reakcióikban egyebek mellett az AP és a Reuters hírügynökség, valamint a The New York Times is férfiként utalt Manningre.

Az amerikai Politico című lap szerkesztői azt mondták, hogy egészen addig férfiként fogják kezelni a közlegényt, amíg meg nem kezdi a hormonterápiát. A világsajtó több fóruma az egész délelőttöt a kérdés megvitatásával töltötte, miközben a Wikipedia, amint felmerült, gyorsan meg is oldotta az ügyet.

Az enciklopédia szerkesztői talán tanultak a múlt hibáiból, 2008-ban ugyanis egy hasonló esetben hetekig nem tudtak megegyezni. A 25 éves Manninget szerdán 35 évi szabadságvesztésre ítélték a marylandi Fort Meade hadbíróságán, amiért több mint 700 ezer titkos dokumentumot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

Denise Lind ezredes, katonai bíró 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek, de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól. Manning szinte azonnal bejelentette, hogy hormonterápiával nővé kívánja alakíttatni magát, és az NBC-ben felolvasott közleménye szerint Chelsea néven szeretne tovább élni.

"Életemnek ebbe a következő szakaszába átlépve azt akarom, hogy mindenki megismerje az igazi nevemet. Chelsea Manning vagyok. Nő vagyok. Annak alapján, ahogyan érzek és ahogyan a gyerekkorom óta éreztem, mielőbb hormonterápiába akarok kezdeni. Remélem, támogatnak majd ebben az átmenetben" - olvasható a kommünikében.

Az üggyel kapcsolatban George Wright, a hadsereg szóvivője kijelentette, hogy Manning férfiként és nem nőként fogja letölteni büntetését Fort Leavenworthben. "A hadsereg nemi identitási rendellenesség esetén nem gondoskodik hormonterápiáról vagy a nemet megváltoztató műtétről" - mondta Wright.

Hozzátette azonban, hogy Manning részesülhet pszichiáteri és más mentális egészségügyi szakember általi ellátásban. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) ugyanakkor közleményt adott ki, amely szerint az amerikai hadsereg "súlyos alkotmányos aggályokat" kelt azáltal, hogy elutasítja a nemi diszfóriában szenvedő Chelsea Manning hormonkezelését.

Az amerikai szövetségi börtönhivatal (Federal Bureau of Prisons) tavalyi rendelete nyomán a szövetségi börtönöknek elérhetővé kell tenniük a hormonterápiás kezelést a nemi identitászavarban szenvedő rabok számára. Ez a határozat azonban nem vonatkozik a katonai börtönökre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.