Európában nem szokványos a jelenléte

Óvatosan az úszással: hereharapó hal rémisztgeti a férfiakat

Pacu halat fogtak a Svédországot Dániától elválasztó tengerszorosban. Egyelőre nem tudni, hogy került az egyébként Amazonas vidékén gyakori húsevő lény - a piranha rokona - az északi területre.

2013.08.12 09:58ma.hu

Figyelmeztetést adtak ki a svéd hatóságok, miután a múlt héten egy halász a Svédországot Dániával összekötő Öresund-szorosban egy pacuhalat, ismertebb nevén hereharapót fogott ki. A golyómetsző halként is emlegetett fajta a piranha igen közeli rokona, külsőleg szinte lehetetlen megkülönböztetni tőle, az egyetlen jelentős eltérést a fogazatuk mutatja: a pacuhalnak laposabb és erősebb fogai vannak, mint rettegett rokonának. A szakértők szerint ugyanakkor nem túl veszélyes az emberre nézve, bár ha harap, akkor tekintélyes darabokat tud kicsípni az emberekből.

Fotó: Animal World

Nevét nem véletlenül kapta: természetes élőhelyén, az Amazonas vidékén és Pápua-Új-Guineában állítólag több férfit is megrövidítettek ezek a halak, amikor az óvatlan férfiak úszónadrág nélkül merészkedtek a vízbe. A hal ugyanis alapvetően dióféle növényekkel, gyümölcsökkel és kisebbfajta halakkal táplálkozik, a meztelenül úszó férfiak heréje pedig tökéletesen illeszkedik a szájukba, ezért hiszik zsákmánynak - számolt be a Local című svéd hírportál.

Ezért a hatóságok arra intik az úszókat, hogy mostanában kerüljék a meztelen fürdőzést, mert egyelőre az sem tisztázott, hogy hogyan került az északi országba az arrafelé egyáltalán nem szokványos halfajta egy példánya, és így az is kérdéses, hogy vannak-e még többen a vízben. Mint a közleményben felhívták a figyelmet, a pacuhalban gazdag vidékeken a halászok beszámoltak már olyan esetről, hogy valaki a heréi szétzúzása után egyszerűen elvérzett - írja a Metro című brit lap.

Illinois népszerű tavában már tavaly találtak

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.