Hitte volna, hogy nemcsak mosogatásra jó?

Na ki a legbátrabb? Süssön péksütit... mosogatógépben!

Ha eddig azt hitte, hogy a mosogatógépben kizárólag az edények tisztítását lehet elvégezni, akkor ki kell ábrándítsuk: a párás és nedves környezet miatt tökéletesen alkalmas a sütésre is. Állítólag.

2013.08.01 10:33ma.hu

Annyi lehetőségünk van a mai világban, ha főzni szeretnénk: nemcsak a tűzhely áll a rendelkezésünkre, de ott a mikrohullámú sütő, külön gép van a kenyérsütésre és a grillezésre, elég csak körülnézni a konyhában. De tegyék a szívükre a kezüket: hányszor néztek úgy a mosogatógépre, mint ételkészítő eszközre? Pedig ha elég bátrak és kísérletező kedvűek vagyunk, akár bagelt vagy csirkét, esetleg lasagnát és krumplit is főzhetünk benne.

Fotó: ma.hu

Elsőre elég idétlenül hangzik mindez, de valójában nem is olyan elvetemült ötlet, mint amilyennek tűnik. Először is: a mosogatógép belsejében a program után nagyobb a tisztaság, mint a konyha bármely más részében. Másodszor: a gépben páradús és forró levegő található, ami kiváló bizonyos összetevők szempontjából. Akkor miért kapcsolná be a sütőt, a kelesztőt vagy hasonló szerkezetet, ha egy rakás dolgot a mosogatóban is megtehet?

Itt van mindjárt a bagel, ami egy kelttésztából készült péksütemény. Miközben összekeveri a hozzávalókat, 10 percre kapcsolja be a mosogatógépet - természetesen edények nélkül. Amikor bent már kellően trópusi a légkör, tegye be a tésztát egy tálban mintegy negyed órára, vagy amíg megdagad. Ekkor vegye ki, rakja be a hűtőbe és tartsa ott 4 órán át, hogy az élesztő lassan dolgozzon, majd szobahőmérsékleten engedje fel a hideg masszát. Forraljon fel egy lábosban vizet, közben kapcsolja be a sütőt, hogy előmelegítse azt, majd a tésztából zsömle méretű darabokat dobjon bele 1-1,5 percre a lobogó forró vízbe, hogy kicsit megkössenek. Utána mehet a sütőlapra és pár perc alatt kész is.

Vagy ott van a párolt csirke, az aztán az igazán multifunkcionális felhasználási mód: vágja vékony szeletekre a csirkemellet (de más sovány hús is lehet), fűszerezze be ízlés szerint, kenje meg némi olajjal, majd jó alaposan csavarja be fóliába. Tényleg jó alaposan, ne maradjon egy pici nyitott rész sem rajta és legalább kétszer tekerje körbe, hogy ne lyukadjon ki. Aztán tegye be az edényeket és a mosogatótablettát szokás szerint, a húscsomagokat meg rendezze el szép sorban a mosogatógép felső rekeszében. Amikor lejárt a program, hagyja még benn a forróságban, végül nagyon óvatosan bontsa ki és tálalja fel.

Fotó: cafemom

Esetleg érdekli, milyen lehet a mosogatógépben készített spenótos-sajtos lasagna? Ezt is készítheti egyszerre az edények tisztításával, a módszer pedig hasonlít arra, amit a csirkehúsnál megismertünk: 3-4 rétegben fektessen le jó nagyra vágott alufóliakockákat az asztalra, tegye rá a lasagnatésztát, kenje végig paradicsomszósszal, majd kanalazzon rá apróra vágott spenót és ricotta sajt keverékét. Mehet a tetejére szárított zöldfűszer és hagymakocka, ami azért jobb a frissnél, mert felszívja a felesleges nedvességet, aztán fedje le egy újabb tésztával, ismételje meg a folyamatot, a tetején pedig felcsíkozva, keresztbe fektetve helyezze el a tésztát. Csomagolja össze jól az alufóliát, tegye be a mosogató felső rekeszébe és már mehet is a minimum 2 órás program, a végén a ragyogó tiszta tányérokba máris feltálalhatja az ízletes vacsorát.

Kezd izgalmas lenni? Akkor jöhet a lazac, befűszerezve sóval, borssal, kaporral és petrezselyemmel, mehet mellé apróra karikázott sárgarépa, hagyma és zeller, öntse nyakon egy kevés ciromlével és egy kupica fehérborral, csomagolja be jó erősen és indulhat a mosogatás-főzés. A program végén ezt is hagyja még egy darabig párolódni a forró gőzben, majd kibontás után tejfölös-kapros mártással tálalja.

Ha pedig a köretet is a mosogatógépben szeretné elkészíteni, íme, zárásképp a főtt krumpli: ugye kitalálja, hogyan készül? Akár kockázva, akár hasábokra vágva párolhatja, forgassa bele ízlés szerint összeállított - vagy akár készen kapható - fűszerkeverékbe, spricceljen rá leheletnyi olajat (például fröcskölheti kenőtollal vagy vehet kifejezetten grillezéshez használatos olajspray-t), csomagolja be jó alaposan alufóliába, de ügyeljen rá, hogy ne gombóc formában helyezze a gépbe, hanem inkább lapos csomagocskákat gyártson és a másfél-két órás mosogatóprogram végén nincs más dolga, mint jóízűen elfogyasztani.

Ha bármelyiket elkészítette vagy van további ötlete, szívesen várjuk a beszámolót és a fotókat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.