Na ki akar nyerni... egy babát?

Árva csecsemőket sorsoltak a tévéshow-ban

Minden bizonnyal kiérdemelte a legextrémebb sorsolási műsor címet az a tévéshow, amelyben a szokásos nagy értékű háztartási eszközök helyett két magára hagyott újszülöttet sorsoltak ki.

2013.07.26 08:11ma.hu

A pakisztáni Amaan Ramazan című műsorban általában mosógépeket, esetleg laptopokat sorsolnak a nézők nem kis örömére, ám a szentnek tartott vallási időszakban, a Ramadán alatt a showmester két ízben is egy-egy újszülöttet fogott a karjába és őket ajánlotta fel nyereményként. A szokványosnak semmiképp sem mondható felajánlásról később bevallotta: ő maga sem híve az efféle akcióknak, ugyanakkor ki tudja, talán ennek a két újszülöttnek épp így sikerült megadnia az esélyt egy jobb életre, miután a saját szülőanyja elhagyta őket.

"Ezt a kislányt egy kupac szemétre dobta valaki. Nézzék meg, mennyire szép és ártatlan!" - hangzott a műsorban, miközben Aamir Liaquat Hussain felemelte a "nyereményt". A fődíjként felajánlott gyermeket egy házaspár vitte haza, akik elmondták, az elmúlt 14 évben rengeteget küzdöttek, hogy gyermekük lehessen, a férjnek, Riaz-ud-dinnek egyre többen javasolták, hogy nősüljön újra, de ő nem akarta feladni, türelemmel várt a feleségével a gyermekáldásra. Igaz, aligha így képzelték az örömteli eseményt, de úgy érzik, a Ramadán meghozta a szerencséjüket.

A műsorban ráadásul épp az eset kapcsán nagy hangsúlyt kapott az egyik helyi gyermekjóléti szervezet, amely az elhagyott babákkal foglalkozik, a műsorban szót kapott a szervezet vezetője is, felhívva a most "nyeremény" nélkül maradt gyermektelen párok figyelmét, hogy rengeteg az elhagyott csecsemő és bármikor beadhatják az örökbefogadási kérelmet. ADaily Mirror információi szerint havonta több száz csecsemőt tesznek ki az utcára, ráadásul titokban, mert a házasságon kívüli gyermekszülést a törvény bünteti, a házasságtörésért pedig halál jár. A kislányok még ezen belül is fokozott veszélynek vannak kitéve, mert a pakisztáni férjek többnyire csak a pénzügyi kockázatot látják bennük: a nők nem dolgozhatnak és emiatt lényegében csak kiadást jelentenek a családoknak - eleinte a sajátjuknak, később annak, ahová beházasodik.

A tévéshow-val kapcsolatban ugyanakkor felemelte a szavát az egyik helyi író, aki úgy vélte, az akciót csak a nézettség és a reklámbevételek motiválták. "A kisbabák sorsolása egy tévéműsorban a médiaetika legdurvább megsértése" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.